Sliding mode control and its applications
Kayan kip konumu kontrol metodu ve uygulamaları
  1. Tez No: 198703
  2. Yazar: ŞULE AKINAL AKŞAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY TOHUMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kayan kip konum kontrolü, integral kontrol, deneysel uygulama, elektriksürücü sistem, geleneksel kontrol, sliding mode control, integral control, experimental application, electrical drive system, conventional control
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kayan kip konum kontrol metodu doğrusal olmayan sistemlere uygulanan bir metotolup, parametre değişimlerini ve gürültüleri de ele alır. Bu çalışmada kayan kipkonum kontrolüne integral eklenerek, elektromekanik sistemin hızı kontroledilmiştir. Kayan kip konum kontrol sistemi, kayan fazda ve uygulanan darbeyüzeyine ulaşımda sistem kararlılığı sağlandığı için seçilmiştir. Lyapunov karalılıkteoremi ile sistem kararlılığı güvenceye alınmıştır. Çıkış sinyalindeki çatırdamaproblem hyperbolic fonksiyon kullanılarak üstesinden gelinmiştir. Deney sonuçları,SMC+I kontrolün geleneksel PID ve SMC ile karşılaştırıldığında, gürültü ve sistemparametre değişimlerine karşın, kararlılığı sonuç performansı ile popüler çalşmalararasındadır. Kontrol metodunun verimliliği ve esnekliği deneysel olarak gösterilmişve kapalı devre sürücü sistemlerin dinamik tepkilerinde sonuçlar, geleneksel PID ilekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sliding Mode Control (SMC) method is one of the robust control methods tohandle systems with model uncertainties, parameter variations and input and outputdisturbances. In this study, a sliding mode control system with an integral (SMC+I)operation is adopted to control speed of an electromechanical system. The proposedsliding mode controller is chosen to ensure the stability of overall dynamics duringthe reaching phase and sliding phase. The stability of the system is guaranteed in thesense of the Lyapunov stability theorem. Chattering problem is overcome using somecontinuous functions such as saturation function, and hyperbolic function.Experimental results verify that the proposed SMC+I controller can achievefavorable tracking performance and is robust with regard to parameter variations anddisturbances compared with the conventional sliding mode controller and PIDcontroller .