Bir kanat profili etrafındaki hız potansiyelinin vortex panel metodu ile çözümü ve bir CFD programıyla karşılaştırılması
Solution of the velocity potential around an airfoil by vortex panel method and comparing with a CFD software
  1. Tez No: 198708
  2. Yazar: MEHMET ALPER EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vortex panel metodu (akışkanlar dinamiği), sıkıştırılamaz potansiyelakış, uygulama programları (Fortran, Fluent 6.2), hesaplamalı akışkanlar dinamiği, NACA 23012 kanat profili, Vortex panel method (fluid dynamics), incompressible potential flow, application programs (Fortran, Fluent 6.2), computational fluid dynamics, NACA 23012airfoil
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
vVÖZETBu tez çalışmasında uçağın uçabilmesinde en büyük etken olan kanattaşımasının temelini oluşturan hız potansiyelleri incelenmiştir.NACA 23012 tipi kanat profili etrafındaki hız potansiyelleri Vortex PanelMetodu diye bilinen sayısal bir yöntemle çözümlenmiştir. Bu çalışma sonucunda ortayaçıkan sayısal sonuçlar bir CFD (Computational Fluid Dynamics) programı olan Fluent6.2 programında çıkan değerlerle karşılaştırılmıştır.Sayısal bir metot olan Vortex Panel Metoduyla yapılan hesaplamalarda hatalarıminimuma indirmek için ve hesaplamaları kolay ve hızlı yapmak için Fortran PowerStation dilinde bir program yazılmış ve sonuçlar bu program yoluyla elde edilmiştir.Bütün bu çalışmaların sonunda her iki yolla da hesaplanan değerler arasındakifarkın ihmal edilir seviyede olduğu belirlenmiş ve eski bir yöntem olmasına rağmenVortex Panel Metodunun doğru sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vi VSUMMARYIn this thesis, the velocity potentials, the base of the wing lift which is the mostdriving factor of plane has been studied.The velocity potentials around the airfoil have been investigated by using anumerical method called Vortex Panel Method NACA 23012. The numerical results ofthis study were compared with the results that were computed by Fluent 6.2 , a CFD(Computational Fluid Mechanic) software.In order to eliminate the errors of the Vortex Panel numerical method,a software program is coded by Fortran Power Station and this calculation is done withthe help of this software program.The difference between CFD (Computational Fluid Mechanics) and numericalmethod solution is in the negligible range.So this comparison tells that although Vortex Panel method is an old method itstill gives us accurate results.