Türkiye'deki Calamintha Miller (Lamiaceae) genusu üzerinde taksonomik, morfolojik, anatomik ve kimyasal çalışmalar
Taxonomical, morphological, anatomical and chemical studies on Calamintha Miller (Lamiaceae) genus in Turkey
- Tez No: 198713
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATİLLA OCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Labiatae (Lamiaceae), Calamintha, Taksonomi, Morfoloji, Anatomi, Uçucu yağ, Labiatae (Lamiaceae), Calamintha, Taxonomy, Morphology, Anatomy, Essential oil
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
ivÖZETTürkiye Florası'nda Calamintha Miller (Lamiaceae) cinsi 9 tür 12 takson iletemsil edilmektedir. Bu taksonlardan 5'i endemiktir. Calamintha cinsine ait türlersistematik, morfolojik, anatomik ve kimyasal yönden incelenmiş ve birbirleriyleolan yakınlık dereceleri saptanmaya çalışılmıştır.Çalışılan taksonlar şunlardır: [Calamintha grandiflora (L.) Moench,Calamintha betulifolia Boiss. & Ball, Calamintha tauricola P. H. Davis end.,Calamintha pamphylica Boiss. & Heldr. subsp. pamphylica end., Calaminthapamphylica Boiss. & Heldr. subsp. davisii (Quezel & Contandr.) P.H. Davis end.,Calamintha piperelloides Stapf end., Calamintha sylvatica Bromf. subsp. sylvatica,Calamintha sylvatica Bromf. subsp. ascendens (Jordan) P. W. Ball, Calaminthanepeta (L.) Savi subsp. nepeta, Calamintha nepeta (L.) Savi subsp. glandulosa(Req.) P. W. Ball, Calamintha incana (Sm.) Boiss., Calamintha caroli-henricana KitTan & Sorger end.].Morfolojik çalışmalarda türlerin ayrıntılı tanımları verilip, bitkilerin genelgörünüşleri, yaprak, brakte, çiçek, kaliks, korolla ve meyva şekilleri ilaveedilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre Calamintha türlerinin daha geniş varyasyonsınırları içeren ayrım anahtarı morfolojik sonuçlar bölümünde verilmiştir.Anatomik çalışmalarda türlerin kök, çiçekli gövde ve yapraklarının içyapısı aydınlatılmıştır.Kimyasal çalışmalarda Calamintha türlerinin uçucu yağları su distilasyonuile elde edilmiş ve türlerin % yağ verimleri tablo halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTThe genus Calamintha (Lamiaceae) is represented in Turkey by 9 speciesand altogether 12 taxa of which 5 are endemic. In this study systematical,morphological, anatomical and phytochemical properties and relationships of thefollowing have been invistigated: (Calamintha grandiflora (L.) Moench,Calamintha betulifolia Boiss. & Ball, Calamintha tauricola P. H. Davis end.,Calamintha pamphylica Boiss. & Heldr. subsp. pamphylica end., Calaminthapamphylica Boiss. & Heldr. subsp. davisii (Quezel & Contandr.) P.H. Davis end.,Calamintha piperelloides Stapf end., Calamintha sylvatica Bromf. subsp. sylvatica,Calamintha sylvatica Bromf. subsp. ascendens (Jordan) P. W. Ball, Calaminthanepeta (L.) Savi subsp. nepeta, Calamintha nepeta (L.) Savi subsp. glandulosa(Req.) P. W. Ball, Calamintha incana (Sm.) Boiss., Calamintha caroli-henricana KitTan & Sorger end.).In morphological studies, detailed descriptions of each taxon are given andgeneral appearance of plants, leaf, bract, flower, calyx, corolla and fruit shapes areillustrated.An improved identification key for Calamintha of Turkey has beenprepared.Anatomy of the, roots, flowering stems and leaves of the study materials hasbeen described.Water distilled essential oil yields of each taxon have been determined andgiven on the table.