Beyaz çürükçül funguslar ile tekstil boyarmaddelerin renginin giderimi
Decolorization of textile dyes by white-rot fungi
  1. Tez No: 198714
  2. Yazar: SEVİL PİLATİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BUKET KUNDUHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz çürükçül funguslar, Phanerochaeta chrysosporium, Trametes versicolor ve Pleurotus sajor-caju, renk giderimi, Tekstil boyalarıv, White Rot Fungus, Phanerochaeta chrysosporium, Trametes versicolor andPleurotus sajor-caju, decolorization, Textile dyes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
vÖZETÇağımızda endüstri ürünlerinin üretimi ve tüketimi hızla artmıştır. Bununyanında oluşan endüstriyel atıkların birikimi ve bunların doğa üzerine olan etkileri ciddiproblemlere yol açmaktadır.Tekstil atık suları içerdikleri çok değişik kimyasallardan ve özellikle de boyarmaddelerden dolayı arıtılması zor olan endüstriyel atık sulardan birisidir. Renk atıksuiçerisindeki en önemli kirleticidir ve mutlak suretle bu ortamlara ulaşmadan önce rengingiderilmesi gerekir. Atık sudan rengin giderimi çözünmüş renksiz organik maddeleringideriminden daha fazla önemlidir. Çünkü suda çok az miktarda bile boya bulunmasırengi arttırır ve nehirlerin, göllerin ve diğer su kaynaklarının ışık geçirgenliğini vegazların çözünürlüğünü etkiler.Tekstil endüstrisinde kullanılan boyarmaddelerin mikroorganizmalarlaparçalanabilirliği üzerine araştırmalar yapılmış ve bu boyarmaddeleri dekolorizeedebilme veya parçalayabilme potansiyeline sahip olan birçok mikroorganizmanın varolduğu ortaya konmuştur. Beyaz çürükçül funguslar boyarmaddelerin yıkımı verenginin giderimi ve endüstriyel atıkların arıtımı çalışmalarında biyolojik sistem olarakkullanılmaktadır.Bu çalışmada Tekstil boyalarının (Blue 49, Orange 12, Orange 13, Red 31,Black 5, RBBR) renk giderimini etkileyen parametreler Phanerochaeta chrysosporium,Trametes versicolor ve Pleurotus sajor-caju için optimize edilmiştir. pH , inokulummiktarı, çalkalama hızı, boya konsantrasyonu ve sıcaklığın renk giderimi için önemliolduğu bulunmuştur.Yapılan çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz optimum koşullarda Phanerochaetachrysosporium, Trametes versicolor ve Pleurotus sajor-caju için pH 4,5, inokulummiktarı 25 mg/l, çalkalama hızı 150 rpm, boya konsantrasyonu 25 mg/l ve 50 mg/l vesıcaklık 30 ºC olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
viSUMMARYIn this century, the amount of industrial produces and their consumption hasincreased tremendously. Along with this increase, accumulation of industrial waste andits effect on nature has caused serious problems.Textile waste water, including various chemicals and especially dye, is one ofthe most difficult industrial wastes which could be refined. Color is the most importantpollutant in waste water and it should be decolorized before it reaches the abovementioned resources. Decolorization is more important than purifying colorless organicsubstances from waste water. Even a small amount of dye found in water increases thecolor of rivers, lakes and other water resources, and reduces the penetration of light andeffects the solubility of gases.Many researches about fragmentation of dye used in textile industry bymicroorganisms have been conducted, and it has been found out that there are manymicroorganisms which have the potential to fragment and decolorize dye. White rotfungus are used as a biological system in ruining and decolorizing of dye and refiningindustrial wastes.In this study, the parameters Phanerochaeta chrysosporium, Trametes versicolorand Pleurotus sajor-caju to decolorize textile dye (Blue 49, Orange 12, Orange 13, Red31, Black 5, RBBR) are optimized. It has been found out that pH, amount of inoculums,shaking velocity, dye concentration and heat are important in decolorization.As a result of the study, the following values have been found under optimumconditions for Phanerochaeta chrysosporium, Trametes versicolor and Pleurotus sajor-caju, pH 4.5, amount of inoculums 25 mg/l, shaking velocity 150 rpm, dyeconcentration 25 mg/l and 50 mg/l and heat 30ºC.