Kamu yararı kavramının kıyı mevzuatında ele alınış biçimi
The concept of public interest in Turkish coastal legistlation
  1. Tez No: 198724
  2. Yazar: NESLİHAN SERDAROĞLU SAĞ
  3. Danışmanlar: DR. HAMİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yararı, Kamu Malı, Kıyı, Kıyı Mevzuatı, Public Interest, Public Good, Coast, Legistlative Aspects of Coast
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kıyılar toplum için sunduğu kullanım imkânları nedeniyle hep çekici alanlarolmuş; kıyılardaki doğal kaynaklar, kıyı bölgelerinin ve ülkenin, ekonomik ve sosyalaçıdan kalkınmasında önemli roller üstlenmiştir.Ancak kıyılara ilişkin mevzuat; doğru arazi kullanım kararlarını belirleme,toplumun yaşam kalitesini artıran düzenlemeleri ortaya koyma ve sürdürülebilirgelişmeyi sağlama adına yeterli olamamıştır. Bunun temel nedeni, kamu yararıkavramına, Kıyı Mevzuatı kapsamında yeterince duyarlılık gösterilmemesi ve kavramıesas alan maddelerin gerektiği biçimde uygulanamamasıdır.Bu çerçevede, çalışmada, kıyı alanlarının kamusal mal olması ve kamu yararınakullanılması zorunluluğundan hareketle, Ülkemizdeki kıyı alanlarının kullanımı, kamuyararı kavramı bağlamında irdelenmiştir. Ayrıca, kavramın günümüze kadar geçensüreçte nasıl algılandığı analiz edilmiş ve toplum gereksinimlerine bağlı olarak anlam veiçeriğinde sürekli değişime olanak tanıyan yapısı ortaya konmuştur. Çalışmanın sonundaise, kıyı kullanımında, kamu yararının nasıl sağlanacağına ilişkin ölçütler doğrultusunda,Kıyı Mevzuatı'nın yetersiz kalan yönleri eleştirel bir bakış açısı içerisinde tartışmayaaçılmıştır.
Özet (Çeviri)
Coastal areas are always attractive places due to providing opportunities forthe society and natural resources at coastan have an important role for economic andsocial development of regions and country.However, the legistlative aspects related to coastal areas have not beenproviding a qualified land use decisions, producing arrangements, which increasesthe quality of social life or a sustainable development. The reason of that iscarelessness about the public interest concept in the titles of Coastal Legistlation andimplementation problems related to these titles.In this context, the concept of public interest is examined in the study. Themain emphasis of the discussion is that coastal areas are public goods and theyshould be used for public interest. There is also analysis about how the concept hasbeen perceived up to now. In this frame, the meaning and content of the publicinterest concept, which provide continiously changing for the public necessities isviewed. At the end of the study, inadequancies of Coast Legistlation is interrogatedwith criteria, which explain how public interest can be provided in using of coastalareas.