Doğal yapıtaşlarında alterasyon: Eflatunpınar Hitit Anıtı'nda ve Kızılören Hanı'nda (Konya) yapıtaşı alterasyonu örnekleri
Alteration of natural building stones: Examples from Eflatunpınar Hitite Monument and Kızılören Inn (Konya)
- Tez No: 198726
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEYSEL ZEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dasit, Tüfit, Andezit, Alterasyon, KAK, Dacite, Tüfite, Andesite, Alteration, KAK
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETDOĞAL YAPITAŞLARINDA ALTERASYON: EFLATUNPINARHİTİT ANITINDA VE KIZILÖREN HANINDA (KONYA)YAPITAŞI ALTERASYONU ÖRNEKLERİSerap BİNOLSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Doç. Dr. Veysel ZEDEFBu çalışma da, Konya ili ve Beyşehir ilçesi çevresinde bulunan tarihi yapıtlardayapıtaşı olarak kullanılan kayaçlardan dasit, andezit ve tüfitlerin fiziksel ve mekaniközellikleri incelenmiştir. Bu kayaç türlerinin alterasyonu hakkında fikir edinilmeyeçalışılmıştır. Mekanik deneylerin yanı sıra kayaçların tuza kristalleşmesine karşı olandayanımları da incelenmiştir. Tuz kristalleşmesine bağlı bozunmanın kayaçlarüzerinde ne gibi etkisi olduğu araştırılmıştır. Ayrıca hasarsız yöntem olarak bilinenultrasonik ölçüm yapılarak kayaçların hız değerleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Yapılan deneyler sonucunda en zayıf kayaç olarak Kızılören tüfitleri gözlenmiştir.En sağlam ise Karakaya (Eflatunpınar) dasitleri olduğu gözlenmiştir. TuzaKristalleşmesine bağlı dayanım ise Sille andezitleri de % 29, Karakaya dasitlerinde% 12 ve Kızılören tüfitlerinde % 20 olarak gözlenmiştir. Kuru Ağırlık Kaybı (KAK)değeri en düşük kayaç Karakaya dasitleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTALTERATION OF NATURAL BUILDING STONES: EXAMPLESFROM EFLATUNPINAR HITITE MONUMENT ANDKIZILÖREN INN (KONYA)Serap BİNOLSelçuk University Graduate school of Natural and Applied SciencesDepartment of Mining EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr.Veysel ZEDEFIn the scope of this study the mechanical properties of dacite, andesite andtüfites which are rocks used as the building stones in the historical constructionsexisting in the province of Konya and its counties, and the effects of these rocks onthis alteration have been examined. Besides the mechanical experiments, theendurance of these rocks against salt has been analysed. It has been found in theexperiments carried out that Kızılören tüfits are the weakest rocks. It has beenobserved that Karakaya (Eflatunpınar) dacites are the most enduring rocks. However,Sille andesites have shown a medium value. Nevertheless, the rocks of whichendurance against salt is the highest are Sille andesites. The endurance of these rocksagainst salt, Sille andesites KAK % 29, Karakaya dacite % 12, Kızılören tüfits % 20carried. The rock of which KAK value is the lowest is Karakaya dacite.Author