Investigation of influence of twill woven fabric patterns on fabric physical properties
Dimi kumaş desenlerinin dokuma kumaşlarda fiziksel özelliklere etkisinin incelenmesi
- Tez No: 198743
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TOPALBEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: desen, aşınma dayanımı, boncuklaşma dayanımı, boyutsalstabilite, kopma mukavemeti, weave pattern, abrasion resistance, pilling resistance, dimensionalstability, breaking strength
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZETDİMİ KUMAŞ DESENLERİNİN DOKUMA KUMAŞLARDA FİZİKSELÖZELLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİTÜLÜCE H. KübraYüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOPALBEKİROĞLUTemmuz 2005Kumaş yapıları içerisinde en geniş kullanım alanına ve en çeşitli kumaşkarakteristiğine sahip olan dokuma kumaşlardır. Dokuma kumaşlar birbirine dik ikiiplik sisteminin bağlantılar yaparak biraya gelmesiyle oluşurlar. Bu bağlantılarınsıralarının değiştirilmesiyle desen adı verilen birçok değişik kumaş yapısı eldeedilebilir. Bezayağı, dimi ve saten olmak üzere üç tane temel dokuma deseni vardır.Farklı kumaş desenleri kumaş yapısını değiştirmekte ve bu kumaşların birbirlerindenfarklı davranışlar sergilemesine yol açmaktadır. Bu sebeple dokuma kumaş desenisadece bir görünüm özelliği olarak değerlendirilmemeli aynı zamanda önemli biryapısal parametre olarak göz önüne alınmalıdır.Bu çalışmada, dimi desenli kumaşlar için kumaş deseninin iplik krimpi, kumaşağırlığı, kumaş kalınlığı, kopma mukavemeti ve uzaması, aşınma dayanımı,boncuklaşma dayanımı, yıkama sonrası çekmezlik özellikleri test edilmiştir. Dimidesenli kumaşların dışında bezayağı ve saten türevleri için de bu testleruygulanmıştır. Kumaş deseninin bu özellikler üzerine etkisinin istatistiksel açıdanönemi ANOVA analizleri yapılarak araştırılmış ve Tukey tablolarına göre en iyi veen kötü özellik gösteren kumaşlar belirlenmiştir. Ayrıca korelasyon analizleri ilekumaş özelliklerinin arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Test sonuçlarına veistatistiksel analizlere göre dokuma kumaş deseni bu özellikler üzerinde önemlietkiler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF INFLUENCE OF TWILL WOVEN FABRICPATTERNS ON FABRIC PHYSICAL PROPERTIESTÜLÜCE, H. KübraM.Sc. in Textile Eng.Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet TOPALBEKİROĞLUJuly 2005Weaving has been used more widely than any other method of fabric constructionand gives a tremendous range of fabric character. Woven fabrics are composed oftwo yarn sets that make interlacings to form a woven fabric. By varying the sequenceof these interlacings many fabric structures can be obtained. Each of these structuresare called as ?weave patterns?. There are three main weave patterns for wovenfabrics. These are plain, twill, satin. There are many derivatives of these fundamentalpatterns. Different fabric weaves differentiate the structure of fabrics and thesedifferent structural properties of fabrics will cause the fabrics to behave differentlyfrom each other. In this point of view fabric pattern must be evaluated not only as anappearance property but also a very important structure parameter indeed.In this thesis work the influence of weave patterns on fabric properties such as yarncrimp, fabric weight, fabric thickness, breaking strength and elongation, abrasionresistance, pilling resistance, dimensional stability properties for twill weaves wereinvestigated. The satin and plain weave derivatives are included in this experimentalstudy additionally. Analyses of variance (ANOVA) was performed in order tounderstand the statistical importance of weave type on fabric properties and TukeyTables were used to determine the best and worst weave types. In addition to these,correlation analysis was done to examine the relationship between fabric propertiesfrom statistical approach. According to test results and statistical analysis it isobserved that weave type has an important effect on these mentioned properties.