Gaziantep il ve ilçelerinde yetiştirilen kabakgillere zarar veren virüslerin das-elita yöntemiyle saptanması
Identification of cucurbit viruses by das-elisa assays in Gaziantep
  1. Tez No: 198744
  2. Yazar: DERYA SEZEN DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabakgil, Virüs Hastalıkları, simptom, DAS-ELISAi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bitki virüs hastalıklarının verdiği zarar nedeniyle kabakgil yetiştiriciliği olumsuzyönde etkilenmektedir. Bu zararların önlenmesi amacıyla kabakgil virüsleri serolojikyöntemlerle tanımlanabilmektedir. Simptomlara yönelik teşhislerin yapılmasıgenellikle zor olup; bu simptomların, bitkilerinin genç yapraklarında kıvrılma,buruşma, nokta mozayikleşme, bitkide bodurluk, tepe sürgünlerinde kıvrılmalar,çalılaşma, yeşilimsi sarı renkli mozayik, yaprak deformasyonu, yaprak küçülmesi,yaprak şekil bozukluğu, yapraklarda ayakkabı bağı şeklinde incelme, mozayiksimptomlar, sararma şeklinde kendini gösterdiği bilinmektedir (Yılmaz vd,1998 ).Bu çalışmada; 2004 yılı Temmuz- Ağustos ayları arasında Gaziantep ili veilçelerinde kabakgil tarımının yapıldığı bazı lokalitelere arazi çalışmaları yapılmışve toplanan örnekler belirtilen simptomlara neden olan etmenlerin saptanmasıamacıyla laboratuara getirilerek DAS-ELISA yöntemiyle CMV, CABYV, ZYMV,ToMV, PVX, PVY, PMMV `ye karşı testlenmiştir. Yapılan testler sonucunda 56örnekten 10 tanesinin bir veya daha fazla virüsle bulaşık olduğu ortaya konulmuştur.Bununla birlikte mevcut örneklerden 20 tanesinin CMV, 24'ünün ise ZYMV ve 3örneğin ise PVY ile bulaşık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cucurbit growing is effected negatively due to diseases caused by cucurbit viruses.In order to prevent this damage cucurbit viruses were identified by serologically.Due to this study, it is usually difficult to give definitive diagnosis based onsymptoms but occasionaly symptoms; are curling, wrinkling, spot mosaics,yellowing, shape deformation on leaves, smaller leaves than normal, buff -coloredmosaics, observed on younger leaves of cucurbits and stunting , distortion andfruit deformation on the plants. After this, samples collected and taken to laboratoryto determine the virus which caused this symptoms and DAS -ELISA tests wereperformed to determine CMV, CABYV, ZYMV, ToMV, PMMV, PXV, PYV onthe samples collected during July-August in 2004.At the end of this test out of 56 samples, 10 were found to be infected with one ormore virus. As a result of this study 20 samples were infected by CMV and 22samples were infected by ZYMV and 3 samples were infected by PVY.Key words : Cucurbits, Virus Diseases, symptom, Das-Elisai