Gaziantep akrepleri (Ordo:Scorpiones) ve zoocoğrafik dağılışları
Scorpions of Gaziantep (Ordo:Scorpiones) and their zoogeographic distributions
- Tez No: 198745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED İSMAİL VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Akrepler, Gaziantep, Fauna, Zoocoğrafya, Sistematik.i, Scorpiones, Gaziantep, Fauna, Zoogeography, Systematics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Gaziantep'te yayılış gösteren akrep türleri belirlenmiş ve zoocoğrafikdağılışları tespit edilmiştir. Bu amaçla, bölgeden 04.05.2002 - 14.05.2005 tarihleriarasında yapılan 104 lokaliteden 273 örnek toplanmıştır. Çalışmalar sonunda,Buthidae familyasından 6 (Androctonus crassicauda, Mesobuthus eupeus,Mesobuthus gibbosus, Mesobuthus nigrocinctus, Leiurus quinquestriatus,Compsobuthus matthiesseni), Iuridae familyasından 1 (Calchas nordmanni) veScorpionidae familyalarından 1 (Scorpio maurus) olmak üzere toplam 6 cinse ait 8takson tespit edilmiştir.Araştırma alanının konumu, iklimi ve bitki örtüsü ile ilgili önceki bilgiler belirtilmişve toplama metotları açıklanmıştır. Ayrıca çalışma alanından kayıt edilen hertaksonun tanımı yapılmış, teşhis anahtarı hazırlanmış, ilgili şekiller gösterilmiş veher bir türün orijinal taksonomik tavsifi, sinonimleri, habitatı, ekolojisi, Türkiye'dekive dünyadaki dağılışı ve incelenen materyallerin her türlü toplama bilgileriverilmiştir.Bu türlerden Mesobuthus nigrocinctus, Leiurus quinquestriatus, Compsobuthusmatthiesseni ve Calchas nordmanni araştırma bölgesinde ilk kez tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done in order to determine species of scorpions in Gaziantep Faunaand to cotribute to Tukish Fauna. Scorpion specimens of 273 collected from 104localities from this region were investigated between 04.05.2002 and 14.05.2005. Sixspecies of Buthidae family (Androctonus crassicauda, Mesobuthus eupeus,Mesobuthus gibbosus, Mesobuthus nigrocinctus, Leiurus quinquestriatus,Compsobuthus matthiesseni), 1 species of Iuridae family (Calchas nordmanni) and 1species of Scorpionidae family (Scorpio maurus) were determined. The specimensbelonged to 8 species consisting of six genera.Previous data on the location, climate, vegetation and spider fauna of the researcharea were evaluated, and the collection methods were explained. The description ofeach taxa recorded from the study area was made, the identification keys wereprepared, and the related figures were shown. In addition, the original andtaxonomical reference, synonyms, habitat, ecology, distribution in Turkey and in theWorld, and collected data on examined material for each species were given.In this examined area, Mesobuthus nigrocinctus, Leiurus quinquestriatus,Compsobuthus matthiesseni, Calchas nordmanni have been for the first timerecorded.