Measurement of vibrotactile thresholds of the non-Pacinian I channel
Pacinian olmayan I. dokunma kanalının titreşimsel eşik değerlerinin ölçülmesi
  1. Tez No: 198808
  2. Yazar: ÖZGE KALKANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: NP I Kanalı, Hızlı alışan lifler, Meissner cisimciği, ön maskeleme, NP I channel, Rapidly-adapting fiber, Meissner corpuscle, Forward masking
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmanın amacı hızlı uyum sağlayan (RA) lifler tarafından düzenlendiğineinanılan Pacinian Olmayan I. Dokunma (NP I) kanalının titreşimsel eşik değerleriniölçmektir. Non-Pacinian I (NP I) kanalının eşik değerleri deneğin yargısından bağımsızolarak ölçüm almayı sağlayan iki aralıklı zorlanmış seçim paradigması kullanılarakölçülmüştür. Deneyler mekanik algılayıcıların literatürdeki populasyon modelleri ilekıyaslama yapmayı sağlaması açısından insan orta parmağının üst boğumunun ortanoktasına kontaktor çevreleyicisi kullanılmadan 40 Hz `lik titreşim uyarısı verilerekgerçekleştirilmiştir. Pacinian (P) kanalı ve NP I kanalı 40 Hz de benzer eşik değerlerinesahip olduklarından NP I kanalının eşik değerini P kanalının eşik değerinden yalıtmak içinön maskeleme tekniği kullanılmıştır. Bu teknikle P kanalı 40 Hz'lik test uyarısı öncesindeuygulanan 250 Hz'lik bir uyarı ile maskelenmektedir.Bu çalışmada deneklerin maske fonksiyonlarının eksenler logaritmik olarakdüzenlendiğinde yaklaşık doğrusal olduğu ve eşik değerlerinin maske uyarı seviyeleriyükseldikçe arttığı bulunmuştur. Bu durum titreşimlerin maske uyarı seviyeleri arttıkçadenek tarafından daha zor algılandığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçları maskelemeyönteminin güvenilir olduğunu ve NP I kanalının 40 Hz'de seçilerek aktif halegetirilebileceğini söylemektedir. Bulunan sonuçlar bu alanda daha önceden yapılmışçalışmalarla karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.Bu araştırmanın uzun dönemdeki amacı diğer psikofiziksel kanalların eşikdeğerlerinin belirlenmesinde bilgi sağlamaktır. Ayrıca işitsel ve duyusal eşik değerlerininölçülmesinde bu çalışmadaki tekniğin kullanılması ve çalışmalar arasındakarşılaştırmaların yapılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the thresholds of the Non-Pacinian I (NP I)channel which is believed to be mediated by rapidly-adapting (RA) fibers. Thresholds ofthe NP I channel were measured using a two-interval forced-choice paradigm, a techniqueindependent of the subject?s criterion. The experiments were performed using the terminalphalanx of the human middle finger with a 40-Hz vibratory stimulus, but without using acontactor surround in order to enable comparison with population models ofmechanoreceptive fibers in the literature. Since the Pacinian (P) channel and NP I channelhave similar vibrotactile thresholds at 40 Hz, a forward-masking procedure was used toelevate the thresholds of the P channel with respect to the NP I channel. By this procedureP channel can be perceptually masked using a 250-Hz stimulus presented prior to the 40-Hz test stimulus.In this study the masking functions of subjects were found to be approximatelylinear on log-log axes and the threshold shifts were found to increase as the masking-stimulus levels increased which indicates that the vibrations are perceived by the subjectsmore difficultly. The results confirm that the masking procedure is reliable and the NP Ichannel can be selectively activated at 40 Hz. The results are compared and discussed inrelation to previous studies.The long-term objective of this research is to provide information for determiningthe thresholds of other psychophysical channels as well for the application of the samemethod in auditory and visual threshold measurements.