Intraoperative coronary blood flow and myocardial perfusion imaging method by means of thermal image processing
Termal görüntüleme kullanılarak intraoperatif koroner kan akımı ve miyokardiyal perfüzyon görüntüleme yöntemi
  1. Tez No: 198811
  2. Yazar: MEHMET SUSAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Bioengineering, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, Görüntüleme, Kızılaltı, Koroner, Termal, Angiography, Coronary, Imaging, Thermal, Infrared
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Günümüzde, en sık ölüm nedenlerinden birinin koroner arter hastalığıolması ve bu hastalığı önde gelen cerrahi tedavisinin koroner arter by-pass(CABG) ameliyatı olması sebebiyle bu ameliyat en sık uygulanan ameliyatlardanbiridir. CABG ameliyatının en önemli komplikasyonlarından biri greftyetmezliğidir. Greft yetmezliği, erken ve geç olmak üzere iki şekilde olabilir. Geçgreft yetmezligi çoğunlukla koroner arter hastalığının nüks ederek yenidenilerlemesi ile olurken, erken greft yetmezliği çogunlukla anastomoz tekniğindekiveya ameliyattaki manipülasyona bağlı diğer hatalar nedeniyle meydanagelmektedir. Greftin sağladığı kan akımını ve perfüzyonu termal görüntü işlemeyöntemi ile saptayarak greft yetmezliği tespit edilebilir. Burada yöntem, greftinkan taşıması beklenen myokard bölgesi ile greftten verilen sıvının sıcaklıklarıarasındaki farktan dolayı oluşan görüntüyü termal kamera ile gözlemleyerek bugörüntünün işlenmesi prensibine dayanmaktadır. Yöntem, hastaya ekstra birkateter uygulanması, kontrast madde verilmesi ve iyonize edici radyasyonuygulanmasını gerektirmemesi sebebiyle non-invazif (hastaya zarar vermeyen)bir yöntemdir. Yöntem ile, venöz ve arteriyel greftlerin yeterliliği, sağladıklarıakım ve perfüzyon değerlendirilebilir. Ayrıca, koroner damarlarınuzantılarındaki darlıklar da belirlenebilir. Özetle, bu metod, CABG ameliyatıyordamının kalitesini değerlendirmek ve ameliyat sonrası komplikasyon oluşmariskini en aza indirmek için değerli bir yöntem olarak belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
One of the most popular surgical operations is coronary artery by-passgrafting (CABG) operation, since coronary arterial disease is one of the leadingcauses of death and the main surgical treatment modality for this disease is theCABG operation. The main complication of the CABG operation is graft failurein either an early or late manner. While late graft failure is usually due toprogression of the underlying disease, early graft failure can be caused bytechnical mistakes during manipulation of the heart and at the level ofanastomoses. The evaluation of the graft flow and perfusion by means of thermalimage processing may be a method to detect the graft failures during theoperation. The method is based on the small temperature gradient that isproduced by the inflow of blood into the graft and can be detected using aninfrared scanner. This method is a non-invasive method that requires no catheterinsertion, ionizing radiation or contrast material usage. It allows demonstrategraft patency of venous and arterial grafts and allows evaluation of perfusionafter revascularization. It is also helpful detect distal stenoses in native coronaryarteries. In summary, this method may be a valuable tool for intraoperativequality control in coronary artery bypass graft procedures and helps to minimizethe risk of postoperative complications following myocardial revascularization.