Numerical investigation on cooling of small form factor computer cases
Küçük boyuttaki bilgisayar kasalarının soğumasının sayısal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 198816
  2. Yazar: ÖMER EMRE ORHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKER TARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Kasa, Elektronik Soğutma, Hesaplamalı AkışkanlarDinamiği (HAD), Konjuge Isı Transferi, Small Form Factor, Electronics Cooling, Computational FluidDynamics, Conjugate Heat Transfer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZKÜÇÜK BOYUTTAKİ BİLGİSAYAR KASALARININ SOĞUMASININSAYISAL OLARAK İNCELENMESİORHAN, Ömer EmreYüksek Lisans, Makina Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İlker TARIOcak 2007, 101 SayfaBu çalışmada küçük kasa bilgisayarların soğutulması sayısal olarakincelenmiştir. Oluşturulan sayısal model, ticari bir hesaplamalı akışkanlardinamiği yazılımı olan Icepak™ kullanılarak analiz edilmiştir. Elemanseçiminin, diskretizasyon ve türbülans modellerinin etkileri tartışılmış vesunulmuştur. Bunun yanında, resirkülasyon ve relaminarizasyon gibi fizikselkonulardan da kısaca bahsedilmiştir. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği sonuçlarıile karşılaştırmak amacıyla, bir deney gerçekleştirilmiş ve kasa içerisindeki kritikyerlerden sıcaklık ölçümleri alınmıştır. Sayısal sonuçların, deneysel sonuçlarlaiyi bir uyum içinde oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNUMERICAL INVESTIGATION ON COOLING OF SMALL FORMFACTOR COMPUTER CASESORHAN, Ömer EmreM.S. Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. İlker TARIJanuary 2007, 101 pagesIn this study, cooling of small form factor computer is numerically investigated.The numerical model is analyzed using a commercial computational fluiddynamics software Icepak™ . The effects of grid selection, discretizationschemes and turbulence models are discussed and presented. In addition,physical phenomena like recirculation and relaminarization are addressed briefly.For a comparison with the computational fluid dynamics results, an experimentis conducted and some temperature measurements are obtained from criticallocations inside the chassis.The computational results were found to be in goodagreement with the experimental ones.