Tissue welding with 980-nm diode laser system
980-nm diyot laser ile doku kaynağı
  1. Tez No: 198817
  2. Yazar: ZEYNEP DERELİ KORKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: 980-nm diyot laser, laser doku kaynağı, yara iyileşmesi, epidermiskalınlığı, granulasyon., 980-nm diode laser, laser tissue welding, wound healing, epidermal thickness, granulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, 980 nm diyot laser sistemi, doku kaynağı yapmak için yeni bir yöntemolarak kullanılmıştır. Bu çalışma, 980-nm diyot laserin doku kaynağı üzerindekietkilerinin araştırılması açısından bir ilki oluşturmaktadır. Bu nedenle, optimum laserparametrelerinin belirlenmesine yönelik bir ön çalışmanın yapılması gerekli görülmüştür.Wistar cinsi sıçanların sırt bölge derisinde açılan 1 cm uzunluğundaki yaralara, 980 nmdalga boylu lazer kullanılarak kaynak yapılmıştır. 980-nm dalga boyunda yapılan dokukaynağının başarısı fototermal etkileşimlerin miktarına bağlılık gösterir. Bu nedenle çeşitligüç seviyeleri ve laser uygulama zaman dizgileri denenmiştir. Bu ön çalışma sonucundabelirlenen optimum parametreler kullanılarak ikinci çalışma gerçekleştirilmiştir. kinciçalışmada, her bir Wistar cinsi sıçanının sırt bölgesinde açılan 1 cm uzunluğundakiyaralardan 3 tanesi laser kullanılarak doku kaynağı ile kapatılmış, diğer üç yara ise klasikdikiş yöntemiyle kapatılmıştır. Yaralar operasyonların ardından 1.,4.,7.,14. ve 21.günlerde biyopsiye tabii tutulmuştur. Histolojik ölçümler ve istatistik analizler sonucundalaser ya da dikiş ile kapatılan yaralarda epidermal kalınlık, granulasyon gibi faktörlerinistatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermediği belirlenmiştir. Tüm deneyhayvanlarının sırt bölgelerinin operasyon gününden, hayvanların itlaf edildiği tarihe kadarfotoğrafları çekilmiştir. Yaranın durumu (enfeksiyon, açılma vb) kaydedilmiştir.Çalışmanın sonucunda, yaraların doku kaynağı yöntemi ile başarılı bir şekilde kapatıldığısaptanmıştır. Laser kaynağı ve dikişle kapanan yaraların benzer iyileşme seyri izlediklerigözlemlenmiştir. Buna dayanarak, 980-nm diyot laser sisteminin doku kaynağıuygulamasında kullanılabilecek bir araç olduğu yargısına varılmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, 980 nm diode laser system is used as a novel tool for tissue welding. Toour knowledge, this is the first study on the effects of 980-nm laser on tissue welding.Hence, a preliminary study was done to determine optimal parameters for further studies. 1cm long incisions, which were created on the Wistar rat?s dorsal skin were welded. Tissuewelding with 980-nm wavelength depends on the degree of photothermal interaction. Thus,different power levels and exposure schedule were investigated. By using estimatedoptimal parameters, a second study was performed. In the second study, three of the 1 cmlong incisions, which were created on the dorsal skin of each Wistar rat were welded withlaser and the other three incisions were sutured. Wounds were biopsied at 1,4,7,14 and 21days postoperatively. Histological measurements and statistical analysis showed that therewere no statistically significant differences in the epidermal thickness and granulation ofwounds that were closed either by laser welding or sutures. Dorsal sides of all animalswere photographed from the date of surgery until the animals were sacrificed. The clinicalexamination-opening of wound and checking for presence of infection-was performed.Wounds were welded successfully at the end of the study. Laser welded and suturedwounds showed similar healing patterns. Thus, 980-nm diode laser was said to be a goodcandidate for tissue welding applications.