Karacasu çapraz grabeni'nin (Aydın-Batı Anadolu) sedimanter evrimi
Sedimentary evolution of the Karacasu cross-graben (Aydın-West Turkey)
  1. Tez No: 198832
  2. Yazar: SANEM AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK OCAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ege genişleme bölgesi, Karacasu Grabeni, Havza analizi, Çökelme ortamı, Paleo-klimatoloji, Aegean Extensional Province, Karacasu Graben, Basin analysis, Depositional environment, Palaeo-climatology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETKaracasu Çapraz Grabeni, Ege genişleme bölgesi içinde yer alır ve bölgenin anamorfolojik unsurlarından birini oluşturan D-B gidişli Büyük Menderes Grabeni'negüneyden yüksek açıyla bağlanır. Bu tez çalışması, Karacasu Grabeni'nde yüzeyleyençökellerin sedimanter evrimini aydınlatmayı ve bu yolla bölgenin tektonik gelişimininanlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.Bu amaçla, alandaki sedimanter çökeller stratigrafi adlama kurallarına uyguntanımlanarak mevcut jeolojik haritalar gözden geçirilmiş; 10 adet ölçülü kesit boyuncalitoloji, sedimanter yapı ve doku, fosil içeriği açılarından gözlemler ve çeşitli amaçlariçin örneklemeler yapılarak birimlerin çökelme ortamı özellikleri aydınlatılmayaçalışılmıştır. Hazırlanan ince kesitler üzerindeki sedimanter petrografik çalışmalarlaçökellerin mineralojisi ve dokusal özellikleri incelenmiştir. Kil boyu fraksiyonunmineralojisi ise X-Işını diffraktometrisi aracılığıyla değerlendirilmiştir.Belirtilen stratigrafik, sedimantolojik, paleontolojik ve mineralojikçalışmalardan sağlanan bulguların birlikte değerlendirilmesi graben içinde yüzeyleyendolgunun farklı tektonik çerçevelere sahip iki bölüme ayrılabileceğini göstermiştir.Bugünkü graben morfolojisinden apayrı bir kapsamda oluşmuş Geç Miyosen (?)- ErkenPliyosen yaşlı Dandalas grubu, altta baskın olarak akarsu ve yukarı doğru gölselçökellerden oluşur. Sedimanter petrografik bulgular, sedimantolojik veriler ve kil boyufraksiyonun mineralojisi bu dolgunun erken döneminde alanın doğusunda ultramafik,batısında ise metamorfiklerden ibaret bir kaynak bölgenin varlığını ve yarı kurak/sıcakbir iklimin hüküm sürmüş olabileceğini göstermektedir. Bu dolgunun üst bölümünüoluşturan çökellerin sedimantolojik ve paleontolojik özellikleri zamanla alanda tuzuluğufazla olmayan bir gölün geliştiğini göstermektedir. Sedimanter petrografi ve kil boyufraksiyonun mineralojisi bu dönem boyunca da kaynak bölge ve iklimin az çok aynıkalmış olabileceğine işaret etmektedir.Stratigrafik olarak en alt seviyeleri memeli fosilleri ile Erken Pleyistosen'eyaşlandırılan Karacasu formasyonu bugünkü tektonik/jeomorfolojik çerçevede gelişenasıl havza dolgusudur. Sağlanan paleo-akıntı yönleri, jeomorfolojik,sedimantolojik/dokusal ve mineralojik bulgular bu birimin bugünkü havza biçiminibelirleyen faylar denetiminde gelişmiş alüvyal yelpazeler şeklinde oluştuğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Karacasu Cross Graben is located in the Aegean Extensional Province andconnected from south with high angle to one of the main morphologic element of theregion, the E-W trending Büyük Menderes Graben. This study aims to clarify thesedimentary evolution of the deposits cropped out in the Karacasu graben and hence tocontribute the understanding of tectonic evolution of the region.For this aim the sedimentary succession within the investigated area was definedin accordance with the current stratigraphic nomenclature rules and the existinggeological maps were revised. In order to enlighten the depositonal environment of thesedimentary units litology, sedimentary structures and fabrics, and fossil contents wereobserved and samples for various purposes were collected in 10 measured stratigraphicsections. After the preparation of thin sections, some petrographic investigations werecarried out under the microscope to define the minerology and fabrics of the samples.The minerology of the clay-sized fraction was investigated by X-Ray diffractometrytecniques.Collective evaluation of the data from the stratigraphical, sedimentological,paleontological and minerological studies indicated that the sedimentary successioncropped out in the graben could be divided into two parts, each reflecting differenttectonic frames. The Late Miocene(?)-Early Pliocene-aged Dandalas group was formeddominantly from fluvial deposits in lower parts and passes gradually to lacustrinesediments towards top. This unit seems to be formed in completely different situationfrom the recent graben morphology. Petrographic findings, sedimentologicalobservations and minerology of clay-sized material prove that at the early stages of thedeposition, the provenance was dominated by ultramafics in the eastern andmetamorphics in the western part of the region. The palaeo-climate was hot and subarid.Sedimentological and paleontological properties of the deposits in the upper parts ofthis unit, shows the development of a lake, which was not so saline. Sedimentarypetrography and clay minerology points out that the provenance and climate were notchanged so much during the deposition of the whole succession.The Karacasu formation which yields an Early Pleistocene mammalian age fromits stratigraphicaly lowermost parts forms the real basin fill deposits that has beendeveloped within the recent tectonic and geomorphological frame. The palaeo-currentdirections, geomorphological, sedimentological and minerological findings shows thatthis sequence was formed in alluvial fan environment under the control of basinbounding faults of the present-day graben.