Karacasu Çömlekçiliğinden yola çıkılarak hediyelik ürün tasarımı ve uygulaması
Souvenir design and application based on Karacasu Pottery
  1. Tez No: 413916
  2. Yazar: ARZU EMEL ALTINKILIC
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karacasu, Kil, Çömlekçilik, Astar, Karacasu, Clay Çömlekçilik, Pottery, Slip, Traditional
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Karacasu Çömlekçiliğinden Yola Çıkılarak Hediyelik Ürün Tasarımı ve Uygulaması? isimli çalışmam dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüme ?Karacasu İlçesine Kısa Bir Bakış? adı verilmiştir. Bu bölümde Karacasu ilçesinin coğrafi konumuna, tarihine, Karacasu ilçe merkezine 12 km uzaklıktaki Geyre köyü sınırları içerisinde bulunan Afrodisyas antik kentine ve Karacasu çömlekçiliğinin kısa tarihine değinilmiş, bu konular hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Karacasu çömlekçiliği üretim süreci anlatılmıştır. Çamur yapısı, çamur yatakları, çamur hazırlama, şekillendirme, çarkla şekillendirmede kullanılan aletler, astarlama, kurutma ve pişirme aşamalarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Karacasu çömlekçi atölyelerinde üretimi yapılmış ve yapılmakta olan formlar, fotoğraflı olarak açıklanmış, Karacasu çömlekçiliğinde yapılan dekorlama teknikleri anlatılmış ve dekor aşamasında kullanılan yöreye özgü aletler tanıtılmıştır. Dördüncü ve son bölüm olan ?Hediyelik Ürün (Turistik Eşya)? bölümünde; uygulama önerileri, tasarım ve yapım tekniklerine yer verilmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
My study titled ?Souvenir Design and Application Based on Karacasu Pottery? is composed of four main chapters. The first chapter is called ?A Brief Look At Karacasu Town District? informs about its geograph, history, Aphrodisias antique site at Geyre village 12 km. away from the district andbrief past of pottery. The second one discusses the process of production Karacasu pottery including structure, sources, preperation, formation of clay and related equipment used together with shaping, flue linering, drying and frying. The third one illustrates forms produced and being produced in Karacasu pottery workshops in photograps as well as decoration technics used in Karacasu pottery and typical devices used during decoration unique the district. The last section ?Souvenir İtems (Touristic/ Artistic Articles) deals with recommendations for pottery practices, designing and production technics. Ġngilizce