Gaziantep kentinin geleneksel konut dokusunun ve sosyo-kültürel yapısındaki değişimin incelenmesi
The analysis of traditional houses and alteration of socio-culturel structure of Gaziantep city
- Tez No: 198860
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Gaziantep evleri, geleneksel konut dokusu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
GAZ ANTEP KENT N N GELENEKSEL KONUT DOKUSUNUN VE SOSYO-KÜLTÜREL YAPISINDAK DEĞ Ş M N NCELENMESFeyza TATLIG LMimarlık, Yüksek Lisans TeziFarklı etnik grupların senteziyle oluşan Gaziantep geleneksel konut dokusu yerini güngeçtikçe sayıları artan niteliksiz, kentin kültürel yapısını yansıtmayan beton bloklarabırakmaktadır. Geleneksel konutların oluşumunda önemli rol oynayan sosyo-kültürelkoşulların değişmesi, söz konusu mimari mirasın korunmasını engellemektedir. Daha iyikoşullarda, günümüz yaşam biçiminin gerektirdiği ihtiyaçlara cevap verebilen konutlardayaşama isteği geleneksel konutların terk edilmesine sebep olmaktadır.Bu çalışmada; Gaziantep'in yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan geleneksel konutdokusu fiziksel ve sosyal özellikleri açısından incelenmektedir. Çalışma süresince gözlem,anket ve kaynak tarama yöntemiyle konuyla ilgili bilgi toplanmaya çalışılmış, çalışma alanıharita, fotoğraf ve rölöve tekniğiyle incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma içerisinde; Gaziantepkentinin fiziksel yapısı, geleneksel konutların genel plan ve form özellikleri, konutlarıoluşturan yapı elemanlarının fiziksel özellikleri, kentin sosyo-kültürel yapısındaki değişim yeralmaktadır. ncelemeler sonunda geleneksel konutların günümüz koşullarında kullanımları,kullanıcıları tarafından dile getirilen olumlu-olumsuz yanları irdelenmektedir. Araştırmada;geleneksel konutların korunması ve yaşatılması için bu konutların sadece kültürelvarlıklarımız olarak değil, birer konut stoku olarak görülmesi ve değerlendirilmesi, fiziksel vesosyal yapının birlikte ele alınmasıyla yapılan çalışmalar doğrultusunda günümüz koşullarınaadaptasyonunun sağlanması, bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiği anlatılmakistenmektedir.
Özet (Çeviri)
THE ANALYSIS OF TRADITIONAL HOUSES AND ALTERATION OF SOCIO-CULTUREL STRUCTURE OF GAZİANTEP CITYFeyza TATLIGİLArchitecture, M.S. ThesisTraditional Gaziantep housing texture that has been shaped by different ethnic groups ondifferent times , are now leaving their places to unqualified concrete blocks which are notreflecting the original cultural concept. The alteration of the socio-cultural conditions thatwere taking a very important part in forming these traditional houses, are now preventing theconservation of this valuable cultural heritage. The desire of living in more qualified andcontemporary houses is one of the most important reasons of leaving these traditional housesto their fates.In this work, Gaziantep traditional urban fabric is being investigated physical and socialcharacteristics point of view, which is coming face to face to vanish nowadays. During thisresearch, all information about the subject was tried to get by observations, interviews, publicsurvey, literature scanning and site is examined by the help of maps, photographs and byusing survey methodology. Gaziantep?s physical morphology, general plans and structures oftraditional houses, the physical characteristics of constructional components that compose thehouses and the socio-cultural urban alteration are evaluated in this work. Negative andpositive expressions of the users, the actual usage of the traditional houses for today, are alsoexamined in this research. It is aimed to consider explain that these houses must be restoredand kept alive not only for saving our cultural heritage but should be evaluated as a housingstock as well. As a conclusion, Gaziantep traditional houses must be modified and adaptedaccording to the contemporary conditions with the implementations by treating the physicaland social structures together, public must be acquainted and became conscious about thesematters.