Ekolojik mimarlık çerçevesinde Alanya'daki turizm olgusunun incelenmesi
Investigation of tourism phenomenon in Alanya related with ecological architecture
- Tez No: 198859
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Turizm, Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, ekolojik mimarlık, turizm, çevresel bozulma, Alanya, Ecology, ecological architecture, Tourism, environmental destruction, Alanya.i
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETGenel olarak, devamlı yaşanılan yer dışında tüketici olarak, tatil, dinlenme, eğlence ve merakgibi ihtiyaçların giderilmesi amacı ile yapılan seyahat ve geçici konaklama hareketi olaraktanımlanabilen turizm kavramı gün geçtikçe büyüyen ve milyonlarca kişiyi ilgilendirendinamik bir kavramdır. Turizm, gelişirken ve yapılaşırken gelişme sebebi olan doğayıkullanmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde planlanması durumunda turizm, kendi bindiği dalıkesmiş olacaktır.1950'li yıllardan sonra özellikle kıyı kentlerinde sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleriyleTürkiye turizm pazarına girmiştir. Fakat bir turizm planlaması yapılamaması neticesindeçevresel tahribat başlamış hatta, elinde bulundurduğu potansiyeli kaybetme noktasınagelmiştir. Bu çalışmada turizmin meydana getirdiği çevresel bozulma, alan çalışması üzerindeörneklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Sonuca ulaşabilmek için ekoloji, ekolojik mimarlık,turizm mimarlığı ve ekolojik turizm konuları incelenmiştir. Alan çalışması olarak, anlatılmayaçalışılan sorunları son yıllarda açık bir şekilde yaşayan Alanya kenti incelenmiştir. Kentinyaşadığı sorunlar, kentsel yapılaşmadaki sorunlar, kıyı ve deniz kullanımındaki problemler veulaşım sistemindeki problemler başlıkları altında tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTourism, which can be defined as travel and temporary accommodation as a customer to takea holiday, resting, enjoying and just for curiosity, is growing day and concerning millions ofpeople. Tourism uses nature while growing and improving. As a result, in case of implannedgrowement of tourism, tourism would destroy its own base; nature.After 1950?s, Turkey takes its place in tourism market with its own natural and historicalbeauties. However, implanned growing of tourism starts to destroy nature, even it is in dangerof losing its potential. In this essay, the destruction made by tourism is tried to explain withexamples. For getting a result, some issues like ecology, ecological architecture, architectureof tourism and ecological tourism have been examined. As a field study, Alanya, which livesthe problems told above very clearly in recent years, has been examined improvementproblems in city are investigated under sub-titles of problems in usage of sea beaches, andtraffic problems.