1980 sonrası İstanbul'da kent merkezi dışında oluşan konut alanlarının gelişim sürecinin incelenmesi
The analysis of the growth process of residential areas located at outskirts of İstanbul after 1980's
- Tez No: 198863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, 1980 sonrası, konut alanları, kent merkezi dışı, Zekeriyaköy, Aqua Manors
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma, toplumların tarihsel süreç içindeyaşadığı dönüşümlerle birlikte farklılaşma göstermiştir. Yaşanan ekonomik ve politikgelişmelerle birlikte değişen toplumsal yaşantı konut ve konut alanlarının değişimini deetkilemiştir. Bu bağlamda tezin ilk bölümünde Türkiye'de yaşanan politik, ekonomik vesosyal değişimlerin konut alanındaki yansıması tarihsel süreç içinde ele alınmıştır. Bu süreç,Tanzimat'la birlikte başlayan ve Cumhuriyetin ilanına kadar olan aralık ilk dönem,Cumhuriyetin ilanından 1950'li yıllara kadar olan aralık ikinci dönem, 1950'li yıllardan1980'lerin başına kadar olan aralık üçüncü dönem içinde incelenmiştir.1980 sonrası tüm dünyada yaşanan değişimler Türkiye'yi de etkilemiş, dışa açılan birekonomik modelin uygulamaya geçmesiyle birlikte ticari ilişkiler gelişmiş ve sermayedolaşımı hızlanmıştır. 1980'li yıllarda önceki dönemlere göre daha köklü yaşanandeğişimlerin konut alanındaki etkileri tezin üçüncü bölümünde daha ayrıntılı olarakincelenmiştir.Tezin dördüncü bölümünde, konut alanlarının gelişimi İstanbul kenti üzerinden incelenmiştir.Özellikle üst gelir grubuna yönelik olarak kent merkezi dışında gelişen konut alanlarınınoluşum sürecini etkileyen nedenler sıralanmış, bu alanların İstanbul içindeki yerleşimleri vekonutların mimari özellikleri örnekler üzerinden incelenmiştir.Tezin beşinci bölümünde yapılan incelemelerin desteklenmesine yönelik olarak iki örnekkonut alanı seçilmiş ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Örnek alan olarak Sarıyer İlçe Belediyesınırları içinde yer alan Zekeriyaköy Evleri ve Ümraniye Belediyesi'ne bağlı Aqua ManorsEvleri seçilmiş, bu alanlarda yapılan gözlemler fotoğraflarla belgelenmiş ve konutalanlarından sorumlu yöneticilerle yapılan kişisel görüşmeler sonucunda elde edilen bilgileraktarılmıştır. Bu alanlarda oturmayı seçen konut sakinleri ile anket çalışması yapılmış, eldeedilen sonuçlar grafiklerle verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Architecture, M. S. ThesisSettlement is one of the basic necessities for people. Societies are influenced by historicalinnovations. Houses and housing areas are changed during economic and socialdevelopments, these also have an effect on social life. Therefore, in the first chapter ofresearch, political, economic and social developments in Turkey, and their effects on housingdevelopments, are examined chronologically in three terms. The first term consists of theperiod before establishment of the republic. The second term is examined between 1923 and1950 and the third term from 1950 to 1980.After 1980?s, economic changes influenced the entire world. The new world economic systemforced Turkey?s economic model to change. Therefore, trading and circulation of capitalincreased in the new economic system. The development of housing fields as examined, in thethird chapter, are a consequence of the reorganization of the economic system after 1980?s.In the fourth chapter, the development of residential areas in Istanbul is examined. Theresidential preferences of high income groups observed are located outside of the city and thereasons for this observation are examined. In addition, the location of the residential areas inIstanbul and the architectural style of the houses are analysed on some samples.In the fifth chapter, two residential areas are determined to support the research. One of theseresidential areas is ?Zekeriyaköy Evleri? which is located in Sariyer; the other residential areais ?Aqua Manors? which is located in Umraniye. As a research method of residential areas aretaken the observation of the areas, the photographical documentation, the arrangement ofinterviews with the estate managers and appraisers. In the end of this chapter, the results ofresearch are documented by graphics.