Hava fotoğraflarına ait metaveritabanı ve internet ortamında sunumu
Arial photography metadatabase and presentation via internet
  1. Tez No: 198867
  2. Yazar: ERSİN AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH PEKTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Web Tabanlı Sistemler, Metaveri, Metaveritabanı, Coğrafi Metaveri, Metaveri Standartları, Geographical Information System, Web Based Systems, Metadata, Metadatabase, Geographical Metadata, Metadata Standards
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETGünümüzün İnternet teknolojileri gerek daha önce hazırlanan ve gerekse yeni hazırlanacakveritabanları için bir yaşam fırsatı sunmaktadır. Bununla beraber birbirinden bağımsız olarakgerçekleştirilen veri üretimi ve ortak bir veri değişim ve paylaşım standardının olmayışıinternet ve veritabanı teknolojilerinin bize sunduğu imkanları sınırlamakta, aynı verinin farklıkurum ve kuruluşlar tarafından tekrar tekrar toplanmasına sebep olmaktadır. Her geçen günönemi artan veri paylaşımı ve entegrasyonu işi ile birlikte verinin ve veri kaynağınıntanımlanmasına duyulan ihtiyaç metaveri kavramını ortaya çıkarmıştır.Bu çalışmada kullanıcılara verinin yararlı olup olamayacağı hakkında yardımcı olmak içinveriyi tanımlamak ve kullanıma hazır bir şekilde bulundurmak amacıyla oluşturulan metaveribilgisin veritabanı ortamında tutulması ve internet veya intranet ortamından sunulmasıkonuları incelenmiştir. Uygulama harita sunum türlerinden birisi olan dinamik harita sunumyöntemi kullanılarak belirlenen kriterlere uygun metaveri bilgisinin veritabanından sorgulamayapılmasına olanak verecek şekilde istemci-sunucu mimarisinde web tabanlı olaraktasarlanmıştır. Raster durumda bulunan hava fotoğrafları coğrafi verilerle kullanılabilecekşekilde koordinatlandırılmıştır. Elde edilen koordinatlandırılmış hava fotoğrafları ASPMAPprogramında yazılan kodlar ile altlık üzerine düşürülmüştür. Metaveri bilgilerini saklamakamacıyla MySQL veritabanında metaveritabanı oluşturulmuştur.Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır.Birinci bölüm giriş ve çalışmanın amacının anlatıldığı bölümüdür.İkinci bölümde, bilgi sistemleri, veritabanı ve web tabanlı sistemler hakkında kısa bir bilgiverilmiştir.Üçüncü bölümde, metaveri kavramının tanımı ve önemi incelenmiş, kullanımı ve standartlarıhakkında bilgiler sunulmuştur.Dördüncü bölümde, CBS açısından metaveri kavramı ele alınmış ve CBS süreci içerisindemetaveri uygulamalarından bahsedilmiştir.Beşinci bölümde, coğrafi metaverinin sınıflandırılması yapılıp coğrafi metaveri öğeleritanıtılmıştır.Altıncı bölüm, uygulama bölümüdür. Hava fotoğraflarının metaveritabanı ve internettensunumu gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.Son bölüm ise sonuç ve öneriler bölümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTToday?s internet technologies present real opportunities to the databases that have alreadybeen constructed or will be constructed. Independent data production and the absence of acommon standard for data exchange and sharing restrict the opportunities of internet anddatabase technologies and permit unnecessary collection of repeated data by differentorganizations. The need for data and data source definition, through data sharing andintegration has an importance which is increasing day by day. This is revealed by themetadata concept.In this study; keeping the metadata information - which is constructed for defining andkeeping the data ready to use to help the users whether if it will be useful for them or not - indatabase and presenting it by internet and intranet environment are investigated. Applicationsare designed in order to make queries from the database of the metadata information whichare determined by the dynamic map presentation method. This is one of the map presentationmethods and is web based in a supply and demand structure.The aerial photographs in raster format are coordinated so as to be used with geographicaldata. Aerial photographs with coordinates are projected over the footing by the codes writtenin ASPMAP. Metadatabase is constructed by using MySQL database for keeping metadatainformation.This study consists of seven chapters.The first chapter is the introduction and the aim of the study is expressed.Chapter two gives a brief explanation is made about information systems, database and webbased systems.Chapter three the definition and importance of the metadata concept is investigated and theuses and standards of the metadata are expressed.Chapter four describes the metadata concept is dealt with from the GIS point of view. Themetadata application through the GIS process is also described.Chapter five describes the classification of geographical metadata is made and the elements ofthe geographical metadata are introduced.Chapter six describes the applications. The presentation of aerial photographs frommetadatabase and internet is tried.The last chapter details the conclusions and recommendations.