Çevre sıcaklığının Li-Br+H2O akışkanlı tek kademeli absorbsiyonlu soğutma çevrimine etkisinin ekserji analizi temelinde irdelenmesi
The research of the effect of the environment's temperature against the cooling cycle with Li-Br+H2O fluid and single staged absorbtion in the basic of the exergy analysis
- Tez No: 198868
- Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Absorbsiyon, soğutma, ekserji analizi, kullanılabilir enerji, ikinci kanunverimi, kullanılabilirlik
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÇEVRE SICAKLIĞININ Li-Br + H2O AKIŞKANLI TEK KADEMELİABSORBSİYONLU SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİNEKSERJİ ANALİZİ TEMELİNDE İRDELENMESİSami Murat GÜRSÜRERMakina Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziÖZETAbsorbsiyon yöntemi ile çalışan soğutma çevrimlerinde elektrik enerjisi yerine ısı enerjisikullanılması nedeniyle bu çevrimler buhar sıkıştırmalı normal soğutma çevrimlerinden dahaekonomik olmaktadır. Lityum bromür+su sistemi ile çalışan soğutma çevrimleri ile 0ºC'ninaltında soğutma yapmak mümkün olmamakla beraber, bu sistemin düşük sıcaklıktaki artık subuharı veya sıcak sularla çalışmasının mümkün olması son zamanlarda özellikle soğutmaamacıyla geniş bir uygulama alanı bulmasına yol açmıştır. Bu makalede, lityum bromür + susistemi ile çalışan soğutma çevrimlerinin farklı çevre sıcaklıklarında termodinamik analiziyapılarak soğutma kapasitesi, performans katsayısı ve soğutma suyu ihtiyacının değişimiincelenmektedir.Bu çalışmada çıkarılabilecek en önemli sonuç; sabit tutulan COP için çevre sıcaklığınıntermodinamik ikinci kanun verimini doğru orantılı olarak değiştirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RESEARCH OF THE EFFECT OF THE ENVIRONMENT?S TEMPERATUREAGAINST THE COOLING CYCLE WITH LiBr + H2O FLUID AND SINGLESTAGED ABSORBTION IN THE BASIC OF THE EXERGY ANALYSISSami Murat GÜRSÜRERMechanical Engineering, M.S. ThesisAbsorption refrigeration systems are more economical than vapour compression systems,since in the previous one heat energy is used rather than electrical. In lithium bromide+watersystem it is not possible to cool below 0ºC; however, in these systems hot water or wastesteam can be used, and it has been recently applied for cooling purposes. In this study, exergyanalysis which is made of a lithium bromide + water refrigeration system at differentenvironment temperature values and the cooling capacity, performance coefficiency andcooling water requirement were determined.The most significant conclusion out of this study; for constant COP, the second yield law ofthermodynamics is positive rated with the environmental temperature values.