Inquiring the main assumption of the assembly line balancing problem: Solution procedures using AND/OR graph
Montaj hattı dengeleme probleminin tel varsayımını sorgulama: AND/OR garfiği kullanılarak geliştirilen çözüm prosüdürleri
- Tez No: 198905
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diyagramı, Tamsayı Programlama, Dinamik Programlama, Sezgisel Yöntem, Assembly, Disassembly, Line Balancing, AND/OR Graph, TaskPrecedence Diagram, Integer Programming, Dynamic Programming, Heuristic
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZETMontaj Hattı Dengeleme Problemlerının Temel Varsayımını Sorgulama:And/Or Grafiği Kullanılarak Geliştirilen Çözüm ProsedürleriAli KoçEndüstri Mühendisliği Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. hsan SabuncuoğluTemmuz 2005Bu tezde, montaj/demontaj hattı dengeleme problemini incelemekteyiz. Literatürdekiçalışmalar, montaj ve demontaj problemlerini ayrı ayrı olarak ele alıp montaj hattıdengeleme problemi için iş önceliği diyagramını, demontaj hattı dengeleme problemi için iseAND/OR grafiğini kullanmaktadırlar. Biz ise her iki problemi birbirinin tersi olarak elealdığımız için, her ikisinde de AND/OR grafiğini kullandık. Binaen aleyh, problemi montaj/demontaj hattı dengeleme problemi olarak isimlendirdik. Ayrıca, teorik olarak ta gösterdikki AND/OR grafiği, iş önceliği diyagramından daha genel olduğundan bu grafik kullanılarakçözülen problem diğerinden daha iyi, en azından aynı, neticeler vermektedir. Öne sürülen buproblemi hem tamsayı programlama hem de dinamik programlama yöntemleri ile çözdük.Bu iki yöntemle bazı örnek problemleri çözdüğümüzde, dinamik programlama yöntemiinkar edilemez bir farkla tamsayı programlama yöntemini geride bıraktı. Daha büyükproblemlerin çözebilmesi için daha hızlı çalışan bir sezgisel yöntem de geliştirdik. Tümproblem verileri, örnek çözümler ve uygulamaları, gerek metnin içinde gerek ilavebölümlerde verilmiştir.Montaj, Demontaj, Hat Dengeleme, AND/OR Grafiği, ş Önceliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInquiring The Main Assumption Of The Assembly Line BalancingProblem: Solution Procedures Using And/Or GraphKoç, AliM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Prof. hsan SabuncuoğluJuly 2005In this thesis, we consider the assembly/disassembly line balancing (ADLB) problem. Thestudies in the literature consider assembly and disassembly problems separately and usetask precedence diagram (TPD) and AND/OR Graph (AOG) in assembly and disassemblyline balancing problems, respectively. In contrast to these studies, we use AOG for bothassembly and disassembly line balancing problems, considering these two problems ascomplementary of each other. Hence, we call the complementary problem as ADLB-AOG.We show theoretically that AOG is a more general version of the TPD. We also developinteger programming (IP) and dynamic programming (DP) formulations to solve theADLB-AOG problem. Our analysis indicates that the DP formulation performs muchbetter than the IP formulation in terms of the problem sizes that can be optimally solved.We also develop a DP-based heuristic to solve large-size instances of the ADLB-AOGproblem. An experimentation of the procedures on some sample problems and theimplementation of the heuristic on a sample problem are also given.