The washback effects of foreign language component of the university entrance examination on the teaching and learning context of English language groups in secondary education (a case study)
Üniversite sinavinin yabanci dil bölümünün lise seviyesindeki İngilizce dil gruplarinin eğitim ve öğretimi üzerindeki geri etkileri (bir olgu çalışması)
- Tez No: 219813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geriye dönük etki, Yabancı Dil Sınavı, Yabancı Dil İngilizce, öğretim ve öğrenim, Washback effect, Foreign Language Examination, English as a Foreign Language, teaching and learning
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Sınavların öğretme ve öğrenme üzerinde güçlü bir etkiye sahip olması olgusu `geri etki' olarak adlandırılmaktadır.Geri etki iki kategoriye ayrılır: olumsuz ve olumlu. Olumsuz geri etki, genellikle, öğretmenlerin müfredatı bırakıp sınava yönelik bir öğretim geliştirmeleri olgusu olarak tanımlanır. Diğer yandan, olumlu etki, sınavlarda yapılan değişikliklerin dil öğretiminde faydalı değişikliklere neden olması sonucu olarak tanımlanır. Geri etkinin kendiliğinden ve kaçınılmaz olarak meydana geldiği savunuları, İngilizce öğretim ve öğreniminin çeşitli alanlarında çalışmaların yapılmasına yön vermiştir. Bazı geri etki çalışmaları üniversiteye giriş sınavları gibi ulusal boyutta hayati önem taşıyan sınavlar üzerine odaklanmıştır. Ancak, Türkiye'de yabancı dil alanında uygulanan sınavların geriye dönük etkisi üzerine yapılmış olan pek fazla araştırma bulunmamaktadır. Bu olgu çalışması, ülke çapında uygulanan üniversiteye giriş sınavının bir bölümü olan İngilizce Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) geriye dönük etkilerini incelemek için tasarlanmıştır.Bazı ülkelerde, yeni veya iyileştirilmiş bir sınav, öğretim ve öğrenimi iyileştirmek amacıyla eğitim sistemine konulduğunda faydalı geri etki amaçlanır. Ancak, Türkiye'de, üniversite giriş sınavının bir parçası olan YDS'nin sınıf içi eğitim sürecini iyileştirme gibi bir amacının olmadığı bilinmektedir; özünde, YDS'nin esas fonksiyonu, dil üzerine bir bölümde eğitim görmeyi amaçlayan ve başarı vaat eden geleceğin öğrencilerini seçmektir. Bu yüzden, bu çalışma lise 10 ve 11 yabancı dil sınıflarında hem öğretmenlerin, hem de öğrencilerin öğretim ve öğrenim davranışlarına geri etkisinin doğasını araştırmayı amaçlar.YDS, tam olarak bilgiyi tanıma tipi bir sınav olarak adlandırılabilir, ve bu yüzden de duyuşsal algılama kadar üretken yazma ve konuşma becerileri de tamamıyla ihmal edilmekte ve test edilmemektedir. Durum bu olunca, dil sınıflarında bu iletişimsel dil becerilerinin çalışıldığının ve uygulandığının gözlemlenip gözlemlenmeyeceği sorgulanabilir. Altı farklı okuldan ?Gaziantep'teki üç Anadolu, iki Özel ve bir Süper Lise'den-13 YDS öğretmeni ve 87 YDS öğrencisi katılımcıolarak çalışmada yer aldılar. YDS'nin öğretim ve öğrenim üzerindeki etkileriniaraştırmak için, (1) 11. sınıf YDS gruplarının sınıf içi aktiviteleri gözlemlenmiştir; (2) gözlem sürecinde, gözlemlenen sınıfların öğretmenleriyle mülakat yapılmıştır; (3) bu okullardaki tüm YDS öğretmenleri ve tüm 10. ve 11.sınıf YDS öğrencilerine, öğretmen ve öğrencilerin sınıf içi uygulamalarını ve YDS üzerine görüşlerini sorgulamak için anket verilmiştir; ve son olarak, (4) sınıf gözlemleri ve anket sonuçlarıyla ilgili konuları netleştirmek amacıyla öğretmenlerle gözlem sonrası mülakat yapılmıştır. Farklı olarak, bu çalışma her iki taraftan elde edilen bilgileri karşılaştırıp kıyaslamak için öğretmen ve öğrencilerin farklı bakış açılarını içermektedir. Elde edilen sonuçlar YDS'nin liselerdeki öğretim ve öğrenim üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. İlk olarak, öğretmenlerin geneli, 11. sınıfların öğrenim amaçları ve eğitimsel edinimlerini belirleyen resmi müfredatı göz ardı etmektedirler; bu sebeple öğretmen ve öğrenciler yalnızca YDS'de başarılı olmak amacına tutunmuşlardır. İkinci olarak, tüm sınıf materyalleri, öğretme ve sınama teknikleri, bilimsel ve öğrenilmiş kaynaklardan ziyade sadece YDS tarafından yönlendirilmektedir. Aynı zamanda, İngilizce öğretim ve öğrenimine ayrılması beklenen zaman ve enerjinin çoğu sınava girme alıştırmaları ve uygulamalarına harcanmaktadır. Üstelik, öğretme yöntemleri ve sınıf içi ders işleme çeşitliliği sınav odaklı uygulamalara indirgenmiştir; başka bir deyişle, standart sınav şekil ve içeriğiyle uyumsuz materyal ve yöntemlerin kullanımı bu tip sınıflardan tamamıyla çıkartılmıştır. Son olarak, öğrenciler, herhangi bir dil öğreniminin başlıca amacı olması gereken iletişimsel becerileri geliştirememektedirler; böylece, öğrenciler yalnızca bir ezberleme yaklaşımını benimserken eleştirisel düşünme becerileri daha az vurgulanır olmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, YDS'nin İngilizce gruplarının eğitimi üzerinde arzu edilmeyen sonuçlarını ortaya koyarak, öğretmenler, yöneticiler ve Milli Eğitim Bakanlığı için önemli sayılabilecek sonuç çıkarımı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The notion that tests have a strong influence on teaching and learning is referred to as `washback? or `backwash?. The nature of washback is divided into two categories: negative and positive. Negative washback is commonly described as the phenomenon in which teachers drop curriculum and teach toward tests. However, the promoting of beneficial changes in language teaching programs through making changes in examinations is called positive washback. Assumptions that washback occurs automatically and inevitably have led to studies in various contexts of English teaching and learning. Some of these washback studies have focused on high- stakes examinations such as the National Examinations for Entrance into Universities. However, there is not much research carried out on the washback effect of tests within English as a Foreign Language (EFL) context in Turkey. This case study was designed to examine the washback effect(s) of the Foreign Language Examination (FLE), which is a component of the nationwide university entrance examination.In some countries, beneficial backwash is aimed at when a new or revised examination is introduced into the education system with the aim of improving teaching and learning. However, in Turkey, FLE component of the university entrance examination is not known to have such a purpose of improving the classroom educational practices; in essence, the main function of the FLE is to select prospective students that aim to study in a language-oriented department. Therefore, this study aims to investigate the nature of washback that retrospectively reflects into the teaching and learning behaviors of teachers and students alike in the foreign language classrooms of 10th and 11th grade high schools.The FLE is an examination which can rightly be called of the recognition type, and therefore productive skills of writing and speaking, as well as any aural comprehension are totally neglected and untested. When this is the case, it was doubtful if the teachers and students would be observed to be studying or practicing these communicative language skills in the language classrooms. Thirteen FLE teachers and 87 FLE students from six different high schools- Anatolian, Private and Super High Schools in Gaziantep- were included in the study as participants. In order to investigate the effects of the FLE on teaching and learning, (1) the classroom activities of 11th grade FLE groups were observed; (2) during the observation process, casual interviews were carried with teachers of those classrooms; (3) all FLE teachers and all 10th and 11th grade FLE students in the study were administered a questionnaire inquiring into the classroom practices of teachers and students and opinions on the FLE; and lastly, (4) post-observation interviews were held with the same teachers to clarify issues related to classroom observations and questionnaire results. As a difference, this study aspires to obtain data from the dual perspective of teachers and students to compare and contrast information obtained from both parties.The results indicated that there is a negative washback effect of the FLE on EFL teaching and learning in secondary schools. First of all, most of the teachers ignored the official curriculum which stated the learning objectives and educational gain of the 11th graders; therefore, teachers and students only held on the aim of success on the FLE. Secondly, all classroom materials, teaching and assessment techniques were totally governed by the FLE, rather than the more scientific and learned methodologies. Thirdly, most of the time and energy that is expected to go into the teaching and learning of English was spent on test-taking exercises and practices. Moreover, modes of instruction and variety of classroom discourse were reduced to test-oriented practices; in other words, use of methods and materials that are incompatible with standardized testing formats were excluded all together from these classrooms. Finally, students did not develop communicative skills, which should be the major goal of any language learning; hence, they merely adopted a memorization approach with reduced emphasis on critical thinking. The results of this research will have several implications for teachers, administrators, and the Ministry of Education in relation to the undesired effects of the FLE on high school English-oriented classrooms.