'Kaygan mobilite': Türkiye'de internet girişimciliği ve melek yatırımcılık örneği
'Slippery mobility': The case of internet entrepreneurs and angel investors in Turkey
- Tez No: 658684
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FERYAL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Sosyal Hareketlilik, Finansallaşma, Neoliberal Özne, Entrepreneurship, Social Mobility, Financialization, Neoliberal Subject
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Türkiye'de internet girişimciliği ve melek yatırımcılığı konu edinen bu çalışma, internet girişimciliği herkes için yukarı yönlü sosyal mobilite imkânı yaratır mı sorusuna yanıt aramıştır. Bu doğrultuda 18 internet girişimcisi ve internet girişimlerine yatırım yapmış 8 melek yatırımcı ile derinlemesine mülakatlar yapılmış; bu görüşmeler kazananın hikayesinin diyalektik olarak kaybedenin hikayesini de içereceği varsayımı ile gerçekleştirilmiş ve katılımcıların başarısızlık hikayelerinde de odaklanılmıştır. Bu mülakatlar, neoliberalizm, finansallaşma ve güvencesizlik tartışmaları ile birlikte çalışma sonunda önerdiğimiz“kaygan mobilite”kavramının etrafında analiz edilmiştir. Görüşülen kişilerin kendilerinin ve ortaklarının sınıfsal arka planlarına ilişkin sorgulamalar internet girişimlerinin diğer girişimcilik türlerine göre daha az maliyetli ve daha hızlı bir şekilde değerlenen işler yarattığı, maddi sermayeye neredeyse hiç ihtiyaç duyulmadan kurulabilir olmasına ilişkin yaygın şehir efsanelerinin yeni bir meritokrasi ve sosyal hareketlilik miti ürettiğini açığa çıkarmıştır. Sonuç olarak, girişimcilik ve sosyal hareketlik ile sınıfsal köken ilişkisine odaklanan bu çalışmanın temel bulgusu internet girişimciliği ve melek yatırımcılık ile gerçekleştirilecek sosyal hareketliliğin yukarı ve aşağı yönlü seyrinin hızından dolayı“kaygan mobilite”biçiminde deneyimlenmesidir. Diğer bir önemli bulgusu ise girişimcilerin kurdukları girişimci ekiplerinde girişimcilerin sınıfsal kökenlerinin de tıpkı teknik bilgi, tecrübe ve emek gibi paylaşılan bir değer haline gelmesidir.
Özet (Çeviri)
The current dissertation which examines the internet entrepreneurship and angel investment in Turkey tried the answer the question that does internet entrepreneurship create upward social mobility opportunities for everyone in society. In this respect, indepth interviews were made with 18 internet entrepreneurs and 8 angel investors who invested in internet enterprises, and these interviews were carried out with the assumption that the winner's story would also include the story of the loser dialectically and thus focused on the failure stories of the interviewees. These interviews were analyzed around the concept of“slippery mobility”, which we proposed at the end of the study, together with the discussions of neoliberalism, financialization and insecurity. The inquiries regarding the class backgrounds of the interviewees themselves and their partners revealed that urban legends which includes that the internet initiatives created less valuable and faster valued jobs than other types of entrepreneurship, produced a new meritocracy and social mobility myth. As a result, the main finding of this dissertation, which focuses on the relationship between entrepreneurship and social mobility and class roots, is the experience of“slippery mobility”due to the speed of the upward and downward trend of internet entrepreneurship and angel investment. Another important finding is that the entrepreneurial teams formed by entrepreneurs become a shared value of entrepreneurs' class origins, just like technical knowledge, experience and labor.