Bina otomasyon sistemleri
Building automotion systems
  1. Tez No: 198917
  2. Yazar: MUSTAFA MURAT GENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Otomasyonu, Enerji yönetimi ve izleme sistemleri, Aydınlatmayönetimi, Kartlı geçiş ve yangın ihbar sistemleri, HVAC otomasyonu, HVAC Otomasyonuuygulamasıix, Building Automation, Energy Management and Observing Systems, LightingManagement, Global Pass and Fire Safety Systems, HVAC Automation, HVAC AutomationApplication.x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETSon yıllarda yapılaşma git gide toplu bir hal almaya başlamıştır. İşletmeler, gerek çalışanlararasında bütünlüğü sağlamak gerekse mekândan doğan işletme giderlerini kısıtlamakamacıyla tüm çalışanları barındıran büyük yapılarda çalışmaya yönelmişlerdir. Bu bağlamdaçalışanlar için uygun ortam koşullarını ekonomik bir metot ile oluşturmak, güvenliği arttırarakyapının bütünsel kontrolünü sağlamak işletmecinin esas gayesi haline gelmiştir.Ticari binalarda, çalışanlardan istenen verimin alınması için, ideal çalışma ortamı şartlarınınsağlanması gerekir. Ortamda iklimlendirme, aydınlatma kontrolü yapılırken, ekonomik bir yolizlemek gerekir. Konfor koşullarından taviz vermeden, harcanan gücün en alt seviyedetutulması istenir. İstenen şartların durumunu takip etmek için izleme ve veri kaydetme sürecigerçekleştirilir. Sonuçlar rakamsal anlamda değerlendirilerek, yapılması gerekli olanmüdahalelere karar verilir. Herhangi bir arıza durumunda gerekli uyarıların verilmesi vemümkünse yedek sistemlere geçilmesi için, tüm sistemin eş zamanlı izlenmesi ve takibiyapılır.Sistemin bir bütün olarak kusursuz çalışması, kurulu olan sistemlerin birbiri ile uyumu ileyakından ilgilidir. Örneğin Kartlı geçiş sisteminden alınabilecek bilgilere göre aydınlatma veiklimlendirme süreçleri başlar veya durur.Bu tezde bina otomasyon süreci, sistem detayları ve kontrol yöntemleri yönüyle incelenmiştir.İklimlendirme süreci, senaryosu, donanımsal özellikleri, sistemin modül ile kontrolü,modülün programlanması, çalışan sistemin eş zamanlı takibi pratik uygulama ilegerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSettlement in recent years became gathered. Companies, both for obtaining integrity for staffsand decreasing operational expenses caused by building sizes, preferred using large buildingsthat all units working together. In this case, constituting environment conditionals foremployers with an economical method, obtaining total control with increased security hasbeen greatest priority for facility manager.In commercial buildings, for getting requested efficieny from employers, ideal environmentconditions must be obtained. An economical way should be followed when lighting and airconditioning controls are done. The minimum value of power to be consumpted without anyconcession is requested. For following up the requested conditions, observing and datarecording processes are done. The results will be evaluated statistical and necessaryinterference will be decided. For taking indicatings at the time of failure and if possible usingspare units instead, all system must be observed online and followed up.The system?s totaly perfect operation is nearly related with integration of assembled units. Forinstance,air conditioning and lighting systems operate and stop according to informationsgathered from global passing system.In this thesis, building automation process and system details are examined with controlmethods. Air conditioning process has been simulated with screnio, hardware properties,controlling system with an control module, programming of module, and observing thesystem online.