Avrupa Birliği mekansal gelişim perspektifi ve sürdürülebilir mahalle yenileşmesi stratejileri kapsamında İstanbul Beşiktaş Vişnezade Mahallesi örneği
A study on Istanbul within the content of European spatial development perspective and sustainable neighbourhood regeneration strategies: The case of Vişnezade neighbourhood, Besiktaş
  1. Tez No: 198924
  2. Yazar: HÜRREM BETÜL LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, yenileşme, sürdürülebilirlik, mahalle, Avrupa Biliği(AB) ve Avrupa Mekansal Gelişim Perspektifi, Besiktas, Visnezade
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
AVRUPA BİRLİĞİ MEKANSAL GELİŞİM PERSPEKTİFİ VESÜRDÜRÜLEBİLİR MAHALLE YENİLEŞMESİSTRATEJİLERİ KAPSAMINDA İSTANBUL BEŞİKTAŞ VİŞNEZADE MAHALLESİÖRNEĞİHürrem Betül LEVENTŞehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yüksek Lisans TeziKentler devingen ve dinamik bir yapıya sahiptir. Değişen üretim şekilleri ve ekonomikhareketlerle değişime girmekte olan kentlerin, sağlıklı gelişen bölgelerinin yanı sıraözellikle tarihi kent merkezleri ve ulaşım merkezleri çevresinde konumlanmışköhneyen, eskiyen ve sağlıksız barınma koşullarına sahip olan bölgeleri de mevcuttur.Fiziksel eskime gösteren konut alanlarında alt gelir gruplarının yer seçmesi, eskimesürecini hızlandırmaktadır.Türkiye'nin 1. derece deprem kuşağında olan bir ülke olduğu bilinmektedir. 1999yılında yaşanan Marmara Depremi ve beklenen deprem felaketleri, kentlerin yenidenyapılandırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.Kent merkezlerinde bina yaşlarının daha yüksek olması, bu bölgelerin ilk olarak etütedilmesi gereken alanlar olmaları sonucunu doğurmaktadır.İstanbul'da kent merkezlerinde bu süreç yaşanmakta iken sorunları çözmeye yönelikadımlar atılmaya başlanmıştır. Ancak bu konuda Türkiye, yeterli deneyime sahipolmayan bir ülkedir. Avrupa Birliğine girme sürecinde Türkiye pek çok Avrupa Birliğiüye ülkesinin bu konudaki deneyimlerini dikkate almalıdır. Avrupa Birliği üye ülkelerisürdürülebilir mahalle yenileşmesi stratejilerini geliştirme süreçlerinde Avrupa Birliğimekansal gelişim perspektifi gibi mekansal gelişimi yönlendirici Avrupa Birliğidökümanlarını dikkate almıştır ve almaktadır.Avrupa Birliği üyesi İngiltere; sanayisizleşmeyi, desantralizasyonu, küreselleşmeninkent merkezlerine olan yansımalarını ilk olarak yaşamış olan ülkelerdendir.Kentsel yenileşme (urban regeneration), sürdürülebilirlik (sustainability), sürdürülebilirmahalle yenileşmesi (sustainable regeneration neighbourhood) kavramları ve süreçleriincelenmiştir. Bu kapsamda AB üyesi İngiltere ve yarışan bir dünya kenti olarak Londraörnekleri incelenerek çalışma gerçekleştirilmiştir.Bu bağlamda, İstanbul Beşiktaş Vişnezade mahallesinde sürdürülebilir mahalleyenileşmesini sağlamak üzere bölgesel (İstanbul kent bütünü), yerel (Beşiktaş ilçebütünü) ve Vişnezade mahallesi proje alanı dikkate alınarak proje vizyon, misyon,stratejik hedefleri geliştirilmiştir. Bu kapsamda İstanbul, Beşiktaş, Vişnezadesürdürülebilir mahalle yenileşmesi proje alanı tanımlanmış ve SWOT analizi iledesteklenmiştir. Avrupa Birliği Mekansal Gelişim Stratejileri kapsamında Türkiye'yeözgü durumlarda uygulanacak sürdürülebilir mahalle yenileşmesi projelerinin, üstölçekten alt ölçeğe geliştirilecek strateji ve hedefler ile desteklenmesi gerekliliği bu tezile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON ISTANBUL WITHIN THE CONTENT OF EUROPEAN SPATIALDEVELOPMENT PERSPECTIVE AND SUSTAINABLE NEIGHBOURHOODREGENERATION STRATEGIES: THE CASE OF VISNEZADE NEIGHBOURHOOD,BESIKTASHürrem Betül LEVENT, M.S. ThesisCities have a dynamic structure. Cities are in an exchange process of the production andeconomic movements. That process makes cities to have not only developing districtsbut also have harmed, unhealthy and neglected districts around the inner city andtransportation district environment. The harming process of the phsycal environmentwith old, historical structure gather speed with the middle and low incoming groups?land choice around that districts.Turkiye is on the first earthquake belt. And after 1999 Marmara earthquake madeTurkiye and İstanbul to check the phsycal structure for an expected earthquake disaster.The researchs done by experts are reported like JICA and Earthquake master plan forİstanbul. That research reports made İstanbul face to face with its unhealthy physicalenvironment and need of earthquake resistant physical environment with buildingstructure.The old housing stock puts out the urgent need of the inner cities for the bıildinginfrastructure controlling and an earthquake resistant regeneration.While İstanbul is facing with this problem, first steps of earthquake resistant housinginfrastructure are started in the iner city. However Turkiye don?t have enoughexperience on the regeneration of the inner cities. Also Turkiye is in the EuropeanUnion integration process. Turkiye must notice European experience on regeneration.The European countries must notice the spatial strategies of the EU on the urban spacedevelopment strategies like European spatial development perspective in urban andneighbourhood regeneration spaces.England is one of the most experienced member counties of European Union onneighbourhood regeneration with its early industrial decentralisation and globalisation?seffects on the urban area experience.The vision, mission and strategic aims to provide İstanbul Vişnezade neighbourhoodregeneration are going to develop within the framework of European spatialdevelopment perspective with referance to the English experience with London,Southwark, Elephant and Castle neighbourhood regeneration strategies.The urban regeneration, sustainability, sustainable neighbourhood regeneration conceptsand their related processes are analyzed with the English experience. English experienceis analyzed by the implementation examples process of England and the processfinalized with competitive world city London and its 21. century ?Millennium Mile?regeneration area ?Elephant and Castle neighbourhood regeneration?.This thesis analyses how to develop new sustainable neighbourhood regenerationstrategies for the inner city neighbourhoods of İstanbul with a case study İstanbul,Beşiktaş, Vişnezade Neighbourhood, within the framework of European SpatialDevelopment Perspective while Turkiye is in the European Union integration process.