Dijital mimarlıkta tasarım ve üretim süreci
Design and manufacturing process in digital architecture
- Tez No: 198930
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: dijital tasarım ve üretim teknolojileri, dijital mimarlık, tasarımyöntemleriii, digital design and manufacturing technologies, digital architecture, designmethodologiesii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETÇağdaş mimaride dijital medya araçları, temsile yönelik bir araç olmaktan çok, tasarım amaçlıkullanılmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım alanında 1960'lı yıllardan bu yana akademikçalışmalar yapılmaktadır. Fakat bu teknolojileri mimari pratikteki kullanımları 1990'lı yıllaradayanır. Bilgisayar destekli teknolojilerin mimarlıkta tasarım ve üretim süreçlerinde kolaylıksağladığı bir gerçektir. Önemli olan mimarların bu teknolojileri nasıl biçimler üretmek içinhangi aşamalarda kullandıklarıdır. Bilgisayar teknolojilerinin mimarlıktaki kullanımları tezkapsamında dijital tasarım ve üretim teknolojileri başlıklarında incelenmiştir.Bilgisayar destekli tasarım teknolojileri, biçim ve biçimin dönüşümleri üzerine alternatiflerüretir. Dijital tasarım yöntemlerini proje süreçlerine dahil eden mimarların deneysel vepratikteki uygulamaları, mimarın yapım endüstrisindeki yerinin tanımının yeniden yapılmasıgerektiğini göstermiştir.Uygulanan örnekler dahilinde dijital teknolojilerin kullanımında tasarım ve üretimsüreçlerinin iç içe geçtiği görülmektedir. Alan çalışmasında dijital teknolojileri kullananofislerin projelerinden örnekler verilerek kullanılan yöntemler açıklanmıştır.Dijital tasarım teknikleri, kavramsal biçimsel ve tektonik keşifler için bilinmedik alanlaraçarak yeni bir mimari morfoloji yaratmaktadırlar. Dijital tasarım ve üretim süreçleridisiplinler arası işbirlikçi bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu süreçte mimar, farklı disiplinlerarasında bilgi organizasyonunu yöneten bilgi ustası olarak anılmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn contemporary architecture, digital media tools are not only used for representation but alsofor the purpose of design. Academic research studies are being made in the field of computeraided design since 1960s. However, the application of these technologies in architecture couldonly be performed in 1990s. It is a fact that computer aided technologies opened the way fornew opportunities in architectural design and manufacturing process. The most importantissue is the way an architect uses these tools in the process of form creating. The use ofcomputer technologies in digital architecture has been investigated under the name of digitaldesign and manufacturing technologies.Computer aided design technologies provides the architect with new alternatives in form andits transformations. The experimental and practical applications in the digital age show thatthe role of the architect should be redefined in the building process.It is important to see that the design and manufacturing processes are very relevant with eachother. In case studies the projects which involve the use of digital technologies areinvestigated.A new architectural morphology is being created by the use of digital technologies by meansof conceptual, formal, and tectonic explorations. Digital design and manufacturing processesrequire a cooperative work with an interdisciplinary approach. Consequently, architect hasbecome an information master, directing and organizing this cooperative process.