Gemi makine işletmeciliğinde iş güvenliği uygulamaları
Safety operation at marine engine management
  1. Tez No: 198953
  2. Yazar: MUHSİN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ISM Kodu, SOLAS, PBS, ISM code, SOLAS, PBS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
GEMİ MAKİNE İŞLETMECİLİĞİNDE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARIMUHSİN BAYRAKTARÖZETGünümüzde gemiler insanlara birçok alanda hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra gemi, gemipersoneli ve yolcuların emniyetini sağlamak kaptanın sorumluluğu altında görülse de herkesinbu hususta kendine düşen görevi yerine getirmesi gereklidir.Bu çalışma da gemide bulunan herkesin can ve mal güvenliği, gemi güvenliği ve güvenliişletme ve bakım-tutum için uyulması gerekli kurallar, dikkat edilmesi gereken noktalarincelenmiştir.Bu kapsamda gemi makine güvenliği için ISM Kodu, Gemi makinelerinin işletilmesineyönelik gerekli donanımları için SOLAS kuralları, gemi, tüm personel ve yolcular (yolcutaşıyan gemiler ) için liman kontrollerinde istenen koşullar ayrıntılı olarak ele alınmıştır.Bunların dışında yer alan özel konulara (Periyodik denetlenmeyen yerler; dümen dairesi,sintine kuyuları vs.) ise ayrıca değinilmiştir.Sunulan bu çalışmada; bir geminin makine dairesinde gerek limanda gerekse seyir esnasındagüvenliğini sağlamak için hangi personelin neler yapması gerektiği, yapacağı işlerde kendigüvenliği açısından nelere dikkat etmesi gerektiği konuları açık bir şekilde ifade edilmiştir.Gemide oluşacak yangın, çatışma ve gemiyi terk etme gibi daha kötü durumlarda gemigüvenliği için personelin görevleri, tehlikeye nasıl yaklaşacakları ve müdahale edecekleri bellizamanlarda verilen eğitimler ve yapılan talimler hakkında da geniş bilgiler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
SAFETY OPERATION AT MARINE ENGINE MANAGEMENTMUHSİN BAYRAKTARABSTRACTNowadays, ships are in service for people at various fields. Both ship crew and passengers areresponsible to accomplish their role for safety, however, it seems as if it is the duty of shipcaptain.In this study, rules for the safety of everyone and goods on board, safety of ship, safety ofoperation and repair and maintenance are investigated.In this context, ISM code for the safety of ship engine, SOLAS rules for the equipment usedin ship operation, port state control requirements for ship, crew and passengers (passengercarrying ships) are covered in detail. Exclusive special subjects (i.e., places not periodicallyinspected, steering room and bilge) are separately mentioned.In this thesis prepared, in the engine room of ship, both at port and at sea, role of eachpersonnel for safety and account for his own safety is stated clearly. During periodicaltraining and practice, at risk of fire, collision or abandon role of personnel, approaching andhandling danger relating to safety of ship are instructed in detail.