Investigation of as a multi-tumor suppressor gene
ATBF1 geninin bir multi-tümör baskılayıcı gen olarak incelenmesi
  1. Tez No: 198974
  2. Yazar: ÖZKAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YAKICIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: hepatoselüler karsinom, tümör baskılayıcı gen, kromozom16q, LOH, hepatocellular carcinoma, tumor suppressor gene, chromosome16q, LOH
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETATBF1 GENİNİN BİR MULTİ-TÜMÖR BASKILAYICI GENOLARAK İNCELENMESİÖzkan AydemirMoleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Yüksek LisansıDanışman: Dr. M. Cengiz YakıcıerAğustos 2005, 34 SayfaATBF1, Myb onkoproteinini baskılayan ve p21 promotor aktivitesini arttıran birtranskripsiyon faktörüdür. Değişik organ kanserlerinde sıklıkla delesyonauğrayan 16q22.3-23.1 bölgesinde yer alan ATBF1 geninin prostat kanserlerindetümor baskılayıcı gen olduğu ve sıklıkla mutasyona uğradığı gösterilmiştir.16q22.3-23.1 bölgesinin prostat kanserlerinin yanısıra hepatoselüler karsinom,meme kanserleri, glial tümörler ve kolorektal kanserler dahil olmak üzere birçok kanser çeşidinde kaybolduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada amacımız,ATBF1 geninin hepatoselüler karsinom, meme kanserleri, glial tümörler vekolorektal kanserlerin gelişimindeki rolünü incelemektir. Bunun için sözkonusukanser örneklerinde ATBF1 geninde mutasyonların olup olmadığıaraştırılmıştır. Çalışmamız ATBF1 geninin prostat kanserlerinde sık mutastonauğrayan bölgelerine odaklanmıştır. Çalışmamızda sözkonusu genininglutaminden zengin, olası transaktivasyon bölgelerinde sıklıkla 3 ve 6 bazpolimofizmler taşıdığını gösterilmiştir. 3 örnekte, bu polimorfizmlerin tümördokularında homozigot, normal dokularda ise heterozigot olduğu; dolayısıylaATBF1 geninin Knudson Hipotezi'ne göre bu tümörlerde tumor baskılayıcı genolarak görev yapıyor olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, ATBF1 geninde aminoasit değişikliklerine sebep olan tek baz değişiklikleri de gösterilmiştir.Çalışmalarımızın sonuçlarına dayanarak, ATBF1 geni ile ilgili daha fazlaçalışma yapılması gerektiğini ve ATBF1 geninin bir multi-tümör baskılayıcı genolduğu hipotezini öne sürüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF ATBF1 AS A MULTI-TUMOR SUPPRESSORGENEÖzkan AydemirM.S. in Molecular Biology and GeneticsSupervisor: Dr. M. Cengiz YakıcıerAugust 2005, 34 pagesATBF1 is a transcription factor which inhibits Myb oncoprotein and increasesp21 promoter activity. Recently, ATBF1 gene was shown to be expressionallydownregulated and harbored frequent mutations in prostate cancers. ATBF1resides on chromosome 16q22.3-23.1 which is deleted recurrently in numeroustypes of tumors including hepatocellular carcinoma, breast cancers, glial tumorsand colorectal cancers. In this study we aimed to assess ATBF1 gene?sinvolvement in HCC, breast cancer, glial cancers and colorectal cancersdevelopment. We analyzed the DNA samples of these tumors for ATBF1 genemutations. We focused on the regions which harbored high frequency ofmutations in prostate cancers. Our study revealed frequent 3 and 6 bppolymorphisms on glutamine rich, and therefore possible transactivationdomains. We showed homozygous 3 and 6 bp alterations were heterozygous inthe matching histologically normal tissues in 3 cases; supporting the tumorsuppressor role of ATBF1 gene in tumors tested, according to Knudson?s two-hit hypothesis. In addition, we were able to identify single base pairsubstitutions on ATBF1 gene, and one of them is highly likely to be somatic.Based on our results, we hypothesize that ATBF1 gene is a multi-tumorsuppressor gene, although further investigation of this gene is necessary.