Enerji tasarrufu amacıyla bir kimyasal ısı pompası uygulaması
A chemical heat pump application for saving energy
- Tez No: 198982
- Danışmanlar: PROF.DR. ESEN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal ısı pompası, n-hekzan / 1-hekzen / H2 sistemi, kimyasal ısıpompası hesaplamaları, dehidrojenasyon katalizörleri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Fosil yakıt kaynaklarının dengesiz bir şekilde dağılmış olması ve günden güne azalmasıyanı sıra fosil yakıt kullanımının neden olduğu çevre problemleri, bir yandan alternatifyenilenebilir enerji kaynağı arayışına yol açarken, diğer yandan enerjiden tasarruf edilmesi veenerjinin verimli kullanılması konularını gündeme getirmiştir. Bu doğrultuda mekanik ısıpompalarından uzun zamandır yararlanılmaktadır.Kimyasal ısı pompaları, pek çok endüstriyel proseste ihtiyaç duyulan enerjinin daha verimlikullanılmasını hedefleyen ve büyük potansiyel taşıyan yeni bir teknolojiyi temsil etmektedir.Kimyasal ısı pompaları, düşük sıcaklıktaki atık ısının sıcaklık kademesini artırmak içintersinir kimyasal reaksiyonlardan yararlanır. Bu amaçla inorganik ve organik çeşitlireaksiyonlar kullanılabilir.Bu çalışmada n-hekzan / 1-hekzen / H2 kimyasal ısı pompasına ait fizibilitenin ortayakoyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda termodinamik veriler ve denge verileri temelindesistemin teorik analizi yapılmış ve çevrimin ısıl verim sınırları belirlenmiştir. En yükseketkinlik değeri, P = 4 atm' de TL = 389 K ve TH = 448 K için 0,993 olarak elde edilmiştir. Budeğerlere karşılık gelen verim 0,694' tür.
Özet (Çeviri)
Besides a decrease in fossil fuel resources and uneven distribution of them, owing to theenvironmental problems resulted from use of fossil fuel, we have started to look intoalternative renewable energy resources and think about how we will be able save and useenergy efficiently. Thus, we have been using mechanical heat pump for a long time.Chemical heat pumps, having a high potential which represents a new technology, aim to usethe energy efficiently in many industrial processes. In order to increase the heat level of thewaste heat under low temperature, chemical heat pump utilize reversible chemical reactionssuch as organic and inorganic reactions.In this project, it is aimed to show the feasibility of n-hexane / 1-hexene / H2 chemical heatpump. With this in mind, the theoretical analysis of system was made on the basis of thethermodynamics and equilibrium data and then the thermal efficiency limits of the cycle wasindicated. The highest efficiency value at P = 4 atm was calculated for TL = 389 K andTH = 448 K as 0,993. According to these data, our efficiency value is 0,694.Keywords : Chemical Heat Pump, n-hexane / 1-hexene / H2 system, chemical heat pumpcalculations, dehydrogenation catalystsJURY:1. Prof. Dr. Esen BOLAT (Supervisor) Date:29.09.20052. Prof. Dr. Galip TEMİR Page:933. Yard. Doç. Dr. Fatma KARACA