Kesintisiz güç kaynaklarında kullanılan doğrultucuların oluşturduğu akım harmoniklerinin analizi
Analysis of current harmonics produced by rectifiers used in uninterruptable power supplies
  1. Tez No: 198988
  2. Yazar: OĞUZHAN AKGEYİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonikler, Kesintisiz Güç Kaynakları ve Giriş Akım HarmonikDistorsiyonu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan bu çalışmada bir güç elektroniği düzeni olan Kesintisiz Güç Kaynağı (KGK)'nıngirişinde oluşan ve şebekeye verdiği akım harmoniklerinin analizleri yapılmış ve oluşan buharmonikleri yok etmek için kullanılan metotlar anlatılmıştır. Kullanılan metodların birbirleriile karşılaştırılması yapılıp üstünlükleri anlatılmaya çalışılmıştır.Kitabın giriş bölümünde yapılan işlerin kısa bir özetinin anlatılmasını müteakip 2.bölümdeharmoniklerin teorik olarak incelenmesi yapılmış, 3.bölümde harmonikler ile ilgili tanımlarayer verilmiştir. Harmonik üreten elemanlar 4. bölümde, harmoniklerin meydana getirdiğietkiler 5.bölümde anlatılmıştır. Harmonikler ile ilgili standartlar 6.bölümle anlatılmıştır.7. bölümde; harmonikler ile ilgili bilgilerin verilmesinin ardından Kesintisiz GüçKaynaklarında giriş akım harmonik distorsiyonunu azaltmak için kullanılan metotlar ayrıntılıbir şekilde anlatılmıştır.8. bölümde; kullanılan doğrultucu tiplerine göre, giriş akım harmonik değerlerine görekarşılaştırılmaları yapılmıştır. Ayrıca fabrikalarda power analizör ile yapılan ölçüm sonuçlarıve bu sonuçların analizine göre önerilen Kesintisiz Güç Kaynaklarının şebekeye bastığıharmoniklerin durumu tablolar halinde belirtildi.9. ve son bölümde sonuçlar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,the harmonics which are formed in the input of an Uninterruptible PowerSupply(UPS) and given to the network were analyzed and also explained the methods whichare used to destroy these harmonics.These methods are compared with each other and theirsuperiorities are explained.In the introduction section the whole study is summaried. In chapter 2, the harmonics areanalyzed theorically and in chapter 3, the definitions which are related to harmonics are givenplace.The elements that are caused to harmonics are discussed in chapter 4 and the effects that arerevealed by harmonics are also discussed in chapter 5. The standards which are related toharmonics are explained in chapter 6.In chapter 7, after giving the information about the harmonics,the methods which are used fordecreasing the input current harmonic distortion in uninterruptible power supplies areexplained in detail.In chapter 8, input current harmonic values are compared according to rectifier types that areused in the uninrettuptible power supplies. Besides,the measurement results that were obtainedby power analyzer in factories and the situation of harmonics that are given to network byproposed uninterruptible power supplys which are proposed according to these results areexplained as tables.In chapter 9 and in the last chapter conclusions and proposals are discussed.