Ultrasonic transduserle bilgisayar destekli hacim hesaplama uygulaması
Computer aided volume calculation application with ultrasonic transducer
  1. Tez No: 198989
  2. Yazar: MEHMET RIZA ÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAYHAN GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hacim hesaplama, mesafe hesaplama, ultrasonik transduser
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ultrasonik enerji günümüzde endüstride, otomasyonda, askeri projelerde, tıp sektöründebirçok uygulama alanına sahiptir. 1917 yılında ilk kez ortaya çıkan ultrasonik birçokçalışmada kullanılmaktadır.Bu çalışmada üç adet ultrasonik algılayıcı kullanılarak bir hacim hesaplaması uygulamasıgerçekleştirilmiştir. Nesnenin hacminin hesaplanması için yere temas eden yüzeyinde ki birköşe noktası referans noktası olarak alınmıştır. Hacmi hesaplanan cisme ait her bir boyut vehacim değeri bilgisayara seri port yolu ile RS232 protokolü kullanılarak yollanmaktadır.Çalışmada kullanılan ultrasonik algılayıcılar analog gerilim çıkışı veren tipte ultrasonikalgılayıcılar olduklarından üç adet on bitlik analog dijital çevirici kullanılmaktadır. Çalışmadagerekli hesaplamalar, bilgisayara seri porttan veri yollama 16Kbyte belleğe sahip birmikrodenetleyici ile gerçekleştirilmektedir. On bitlik üç adet ADC ve seri port haberleşmesiiçin gereken SCI modülü mikrodenetleyici bünyesinde bulunmaktadır. Standart tipalgılayıcılar kullanılmasına rağmen 20-45cm arasındaki mesafelerde yüksek doğruluklusonuçlar elde edilmiş olup gerçekleştirilen çalışmada kullanılan algılayıcılar yerine dahayüksek maliyetli ve gelişmiş teknolojiye sahip algılayıcılar kullanılması halinde doğruluğudaha yüksek sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Ultrasonic energy is being used at automation systems, industry, military projects, medicalsector today. Ultrasonic energy which discovered 1917 has been used in many application.Using three ultrasonic transducer a volume measurement application made in this project. Fora volume calculation a corner point of the object we will find volume is taken for a referancepoint. All the dimensions and volume values of the object send to a computer through RS232serial communication protocol. Just because of the output voltage of the transducers used inthis project is analog voltage out type three ten bit analog digital converter used in the project.All the calculation operations and RS232 communication control made by a microcontrollerwhich has 16KByte ROM memory. This microcontroller also consists of three Analog digitalconverter and a serial communication interface module. We used these modules in Project. Inspite of Standard and unexpensive transducers are used in the project we could get accurateresults between 20-45 centimeters. Using transducers has more tecnology, more qualified andalso more expensive we can get more accurate results.