Dengesiz akım durumunda akifer parametrelerinin bulunması
Determination of aquifer's parameters in condition of unsteady flow
- Tez No: 199014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN BİRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dengesiz akım, depolama katsayısı, iletkenlik katsayısı, akifer, gözlem kuyusu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Akımın zamanla sınırlandığı dengesiz akım durumunda, akifer karakteristiklerinin tespiti ileilgili bilinen tüm yöntemler, arazi çalışmalarından elde edilen zaman-düşüm verilerikullanılarak uygulanmıştır.Bu çalışmada iki ayrı arazi çalışması incelenmiştir. Bunlardan Pakistan'da alternatif sukaynağı amacı ile bölgede açılan ana kuyu etrafındaki altı adet gözlem kuyusu inceleme altınaalınmıştır. Akifere ait altı adet gözlem kuyusunun zaman-düşüm verileri K-Graph grafikprogramı kullanılarak tam logaritmik kağıda çizilmiştir. Daha sonra akiferin basınçlı veyabasınçsız olduğunun sınaması yapılarak, akifere uygulanacak yöntemler belirlenmiştir. Dahaönce uygulaması açıklanan bu yöntemler zaman-düşüm verileri kullanılarak akifere aitgözlem kuyularına uygulanmıştır. Bununla birlikte günümüz yöntemi olan, diğer yöntemleregöre daha pratik ve ekonomik olduğunun sınamasının yapıldığı Singh Metodu, en az diğeryöntemler kadar başarılı sonuçlar vermiştir. Singh metodunun yanı sıra diğer yöntemlerdenelde edilen akifer parametreleri yorumlanmış, elde edilen sonuçlar ile akiferin kapasitesi,kullanımı, homojenliği, izotropluğu ve malzeme özellikleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
All methods that known about determination of aquifer?s parameters were applied by data thatwere obtained from site application in condition of unsteady state flow.Two different site application were explored in this study. Six unit observation wells aroundmain well that was located because of alternative water spring in Pakistan were explored. Thetime-drawdown data of aquifer?s six unit observation wells were drawn on logarithm paperthrough the computer program of K-Graph. Then, the methods were determined by testing ofbeing confined or unconfined. The determined methods that has been explained theirapplication were applied to observation wells by data of time-drawdown. However, today?sSingh method that is tested of economical and practical as much as other methods has givensuccessful results at least as much as other methods. The given aquifer?s parameters werediscussed with each other results. The capacity, serviceable, homogeneous and materialcharacter of Aquifer?s was stated by results.