Miniaturized fiber optic transmission system for magnetic resonance imaging signals
Manyetik rezonans görüntüleme sinyalleri için minyatür fiber çelik iletim sistemi
  1. Tez No: 199019
  2. Yazar: ÖMER GÖKALP MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AYTÜR, PROF. DR. ENGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetic Resonance Imaging, Fiber Optics, Laser, InterventionalImaging, Parallel Imaging, Ultra Low Noise System.iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Geleneksel Manyetik Rezonans Gürüntüleme (MRG) aygıtlarında, yankı sinyal-ou uleri MRG bobini tarafından yakalandıktan sonra aşırı düşuk gürültülü koak-s usü u u uusiyel kablolar aracılığıyla iletilir. Bu tasarım işe yararlılığını kanıtlamıştır;g s g sama MRG teknolojilerinde daha iyi, daha karmaşık bir tasarım gerektiren yenisgelişmeler olmaktadır. Ortaya cıkan bu teknolojiler, arabağlantıların boyutu-s ş gnun oncelikli problem olduğu ?paralel gürüntüleme? ve güvenliğin arttırılmasıü g ou u u g˙gereken ?girişimsel gürüntüleme?dir. Minyatür Fiber Optik Iletim Sistemi bus ou u uügereksinimleri karşılamak işin geliştirilmiştir. Onerilen sistem, pasif ayar bozu-s c s sculu bir alıcı bobin, iki katlı düşuk gürültülü bir güşlendirici ve fiber optik kablousü u u u u ucaracılığla fotoalıcıya bağlanmış düşuk gürültülü bir lazer diyottan oluşmaktadır.g g s usü u u u u sSistemin gürültü figürü 1dB'nin altındadır; ki bu da optik MRG sinyal iletim sis-uu u uutemindan dolayı sinyal-gürültü oranınıdaki (SGO) kaybın %15'ten az olduğunuuu u ggarantiler. Toplam güş tüketimi 50mW 'tır ve aygıt başka bir fiber optik hatuc u suzerinden anahtarlanabilir, bu hat eğer varsa aktif ayar bozucuyu da kontrol ede-ü gbilir. Prototip cihaz, MRG aygıtında test edilmistir ve gürüntü alınmıştır: Pasifou u sayar bozucudan kaynaklanan bir problemden dolayı SGO'su beklenenden birazdüşuktür. Bu tasarımın, paralel gürüntüleme dizisinin boyutunu ciddi olarakusü u ou udüşureceğine ve işsel bobinlerin güvenlik tehlikesi (yanıklar, elektrik carpması)usü g c u şolmaksızın vücut boşluklarına girmesine olanak vereceğine inanmaktayız.u s gAnahtar süzcükler : Manyetik Rezonans Gürüntüleme, Fiber Optik, Lazer,ou ou uGirişimsel Gürüntüleme, Paralel Gürüntüleme, Aşırı Düşuk Gürültülü Sistem.s ou u ou u s usü u u uuv
Özet (Çeviri)
In conventional Magnetic Resonance Imaging (MRI) instruments, after echo sig-nals are received by an MRI coil, they are transmitted through an ultra low noisetransmission system consisting of electrical cables. Although this design provedto be effective over the years, there are recent developments in the MRI tech-nology which require a better, more sophisticated design. One of these emergingtechnologies is ?parallel imaging?, where total size of interconnections is the pri-mary problem, and the other is ?interventional MRI?, where safety needs to beimproved. The Miniature Fiber Optic Transmission System was developed toserve these needs. The system consists of a receiver MRI coil with passive de-tuning, a two-stage low-noise preamplifier and a low-noise laser diode connectedto a photodetector with fiber optic cable in between. The overall noise figureof the system is measured to be lower than 1 dB which guarantees that totalsignal-to-noise ratio (SNR) reduction in the images due to optical MRI signaltransmission system is less than 15%. Total power consumption is 50mW andthe device is switchable by another fiber optic line, which can also control activedetuning circuit if it is present. A prototype device was tested in a GE 1.5 TeslaMRI instrument and several images were acquired with a slight SNR drop, dueto problems with passive detuning. We believe that this design will significantlyreduce the size of parallel imaging arrays and enable placement of internal coilsinto body cavities without providing any safety hazard to the patient, such aselectrical shock or burns.