Placement of express links in a DWDM optical network
DWDM optik ağlarda ekspres link yerleştirilmesi
- Tez No: 199020
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHAR YETİŞ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ulaşım, Electrical and Electronics Engineering, Industrial and Industrial Engineering, Transportation
- Anahtar Kelimeler: ağ yükleme problemi, ekspres linkleriv, network loading problem, express linksiii
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETDWDM OPTİK AĞLARDAEKSPRES LİNK YERLEŞTİRİLMESİOğuz ŞöhretEndüstri Mühendisliği, Yüksek LisansTez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Bahar Yetiş KaraTemmuz, 2005Telekomünikasyon ağ sistemlerinde DWDM teknolojisinin kullanımıyla beraber, artansinyal trafiğinin arz-talep noktaları arasında rotalanması probleminde önemli ilerlemelersağlanmıştır. Böyle bir optik ağ sisteminde açılacak linklerin seçimi, sayısı ve mevcuttrafiğin bu linkler üzerinde rotalanması, hem maliyet kazancı, hem de ağ karmaşıklığınınazaltılması açısından önemlidir. Yapılan çalışma, böyle bir ilerlemeye olanak verenekspres link kullanımını tanıtmakta, daha sonra da önerilen iki matematiksel model velagrangian temelli sezgisel yaklaşım ile uygun link altyapısını ve trafiğin rotasınıbelirlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPLACEMENT OF EXPRESS LINKSIN A DWDM OPTICAL NETWORKOğuz ŞöhretM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Bahar Yetiş KaraJuly, 2005With the introduction of DWDM technology in telecommunication network systems,important advancements have been achieved in the problem of routing the increasingsignal traffic between demand-supply nodes. The choice of the links to open, the numberof links and routing of current traffic on these links in such an optical network system areimportant in terms of decreasing the complexity of the network and cost savings. Thestudy in this thesis firstly introduces the use of express links, which enables thoseobjectives, and then determines the appropriate network structure and routing. The studyintroduces two mathematical models as well as a lagrangian based heuristic for thesolution of the problem.