The current status of information and communication technologies integration into schools of teacher education and K-12 in Turkey
Bilişim teknolojilerinin Türkiye'deki eğitim fakülteleri ile ilk ve orta öğretim okullarına bütünleştirilmesinin bugünkü durumu
- Tez No: 199023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM, DOÇ. DR. İBRAHİM SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bili im Teknolojileri, BT algısı, BT yeterlilikleri, BT ile ilgili derslerinetkinli i, BT zorlukları ve çözümleri, information and communication technology (ICT), ICT perception, ICTcompetencies, effectiveness of ICT related courses, ICT barriers and enablers
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu çalı manın amacı; bili im teknolojilerinin (BT) Türkiye'deki e itim fakülteleri ileilk ve orta ö retim okullarındaki durumunu, e itim fakültelerinin gelece in ö retmenleriniBT'yi mesleki hayatlarında kullanabilmeleri için nasıl hazırladıklarını, ilk ve orta ö retimokullarındaki ö retmenlerin bu teknolojilerden nasıl yararlandıklarını incelemektir. Öncelikliamaç, BT ile ilgili algı ve yeterlilikleri, BT'nin sınıf içinde kullanımını, konuyla ilgiliderslerin etkinli ini, bu konudaki önemli zorlukları ve muhtemel çözümleri anlamaktır.Bu çalı ma, Türkiye'deki e itim fakülteleri ile ilk ve orta ö retim okullarına BT'ninbütünle tirilmesi konusundaki mevcut çalı malara konuyla ilgili temel verileri ortayakoyarak katkıda bulunabilir. Bu çalı manın sonuçları politikacılar, Milli E itim Bakanlı ı,Yüksek Ö retim Kurulu, üniversiteler ile ilk ve orta ö retim okulları tarafından BT'ninmevcut durumunu yeniden de erlendirmek, ilgili politikaları, stratejileri ve dersleri tekrargözden geçirmek için kullanılabilir. Bu çalı mada, anketler yoluyla 51 dekandan, 111ö retim elemanından, 1330 aday ö retmenden ve 1429 ö retmenden; görü meler yoluylada 6 ö retim elemanından, 6 aday ö retmenden ve 6 ö retmenden veriler toplanmı ; busüreçte karma ara tırma yöntemi kullanılmı tır.Sonuçlar, katılımcıların ço unun BT'nin e itim fakülteleri ile ilk ve orta ö retimokullarına bütünle tirilmesi konusunda olumlu algıya sahip oldukları biçimindeyorumlanabilir. Ö retim elemanları genel olarak kendilerini tamamen yeterli görürken,aday ö retmenler ile ilk ve orta ö retim okullarında görev yapan ö retmenler kendileriniyeterli bulmamaktadır. Ö retim elemanları ve aday ö retmenler BT ile ilgili dersleri, buteknolojilerin e itimle bütünle tirilmesi konusunda faydalı ve etkili görmektedirler. Öteyandan, ilk ve orta ö retim ö retmenleri kendilerini mesleki ya amlarına hazırlamasıkonusunda bu derslerin faydalı ve etkili olup olmadı ı konusunda tereddütte kalmı lardır.Çalı maya katılanlar arasında temel zorluklar ve olası çözümler konularında kuvvetli birfikir birli i bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the current status of schools of teachereducation (STE) in Turkey in terms of how they prepare future teachers to use informationand communication technologies (ICT) in their professions, and the current situation of K-12schools in terms of how teachers employ ICT in their professions. The primary focus was todevelop a deeper understanding of ICT perceptions, competencies, classroom use, relatedcourses effectiveness, main barriers, and possible enablers to integrating ICT.This study may contribute to the existing literature by revealing and establishingbaseline data on the current status of ICT integration into schools of teacher education and K-12 in Turkey. The results of this study can be used by policy makers, Ministry of NationalEducation, Higher Education Council, universities, and K-12 schools to reexamine thecurrent status of ICT and revise related policies, strategies, and courses. A mixed methodapproach was used by utilizing questionnaires from 51 deans, 111 faculty members, 1330prospective teachers, and 1429 K-12 teachers; and interviews with 6 faculty members, 6prospective teachers, and 6 K-12 teachers.It could be interpreted from the results that most of the participants expressed positiveperceptions about the integration of ICT into teacher education and K-12 schools. Generally,faculty members perceived themselves as competent overall, while prospective and K-12teachers did not. Faculty members and prospective teachers perceived ICT related coursesbeneficial and effective in ICT integration into education. On the other hand, K-12 teachersshowed a degree of overall unsure (neutral) perception towards their ICT related courses andconsidered themselves well prepared for professional life. There were strong agreementsbetween the participants as to the main barriers and possible enablers.