A detailed analysis for evaluation of the degradation characteristics of simple structural systems
Basit yapısal sistemlerin azalım özelliklerinin belirlenmesi için detaylı bir analiz
- Tez No: 199045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTUĞ ERBERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Histeresiz Modeller, yük boşalımı anındaki rijitlik azalımı, kapasite azalımı, çevrimlerde daralma, tersinir yükleme deneyi, betonarme kolonvii, Hysteresis models, unloading stiffness degradation, strengthdegradation, pinching, cyclic test, reinforced concrete columnv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Tekrarlanan ve tersinir yüklemeler altında elastik ötesi davranış gösteren beton,çelik ve yığma yapıların mekanik özelliklerinde azalmalar gözlemlenmektedir. Buyüzden belirli karakteristik özelliklere sahip kuvvetli yer hareketlerine maruz kalanbu tip yapıların davranışlarının detaylı bir biçimde incelenmesi gerekir. Buçalışmanın amacı, azalım davranışının basit yapısal sistemlerdeki etkisiniincelemektir. Çalışmada kullanılan PEER (Pasifik Deprem MühendisliğiAraştırma Merkezi) web sitesindeki yapısal performans veri tabanı, çok sayıdabetonarme kolon deney elemanının tersinir yatay yük testlerinin sonuçlarınıiçermektedir. Deneysel veriler kullanılarak önceden geliştirilmiş histeresiz(çevrimsel davranış) modelindeki yük boşalımı anındaki rijitlik azalımı, kapasiteazalımı ve çevrimlerde daralma parametreleri kalibre edilmiş ve bu parametreler,diğer araştırmacıların önerdiği değerlerle karşılaştırılmıştır.Çalışmanın son kısmında ise, çeşitli azalım özelliklerine sahip tek serbestlikderecesine sahip sistemlerin deprem yüklemeleri altındaki davranışlarıincelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bütün azalım özelliklerinin mevcutolması halinde, sismik davranış değerleri dikkate değer şekilde etkilenmektedir.vi
Özet (Çeviri)
Deterioration in the mechanical properties of concrete, masonry and steelstructures are usually observed under repeated cyclic loading in the inelasticresponse range. Therefore such a behavior becomes critical when these types ofstructures are subjected to ground motions with specific characteristics. Theobjective of this study is to address the influence of degrading behavior on simplesystems. The Structural Performance Database on the PEER web site, whichcontains the results of cyclic, lateral-load tests of reinforced concrete columns, areemployed to quantify the degradation characteristics of simple systems bycalibrating the selected degrading model parameters for unloading stiffness,strength and pinching of a previously developed hysteresis model. The obtainedvalues of parameters from cyclic test results are compared with the recommendedvalues in literature.In the last part of the study, response of SDOF systems with various degradationcharacteristics are investigated using a set of seismic excitations recorded duringsome major earthquakes. The results indicate that when all the degradationcomponents are combined in a structural system, the effect of degradation onresponse values becomes much more pronounced.iv