Software engineering process improvement
Yazılım mühendisliği süreci iyileştirme
- Tez No: 199046
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Süreci yileştirme, Metrik, Tasarım Doğrulama, Software Process Improvement, Metrics, Design Verification
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez bir yazılım mühendisliği süreci iyileştirme çalışması sunmaktadır.Yazılım süreci iyileştirme üzerine literatür incelenmiştir. Daha sonra Ankara'dafaaliyet gösteren X Firmasının Yazılım Mühendisliği Bölümlerinden birindeuygulanan tasarım doğrulama süreci analiz edilmiştir. Bu bölüm için yakınzamanda önerilmiş olan bir yönteme göre statik yazılım geliştirme sürecimetrikleri hesaplanmıştır. Bu çalışmanın neticesinde elde edilen metrikdeğerlerine dayanarak bazı iyileştirme önerileri yapılmıştır. Bununla beraber,yazarın ortaya koyduğu iyileştirme önerileri bölümde çalışan üst düzeypersonelle tartışılmış ve daha sonra iyileştirme önerilerinin son hali bir arayagetirilmiştir. Bu iki iyileştirme yöntemi üzerine bir tartışma yapılmıştır. Sonolarak, yeni bir tasarım doğrulama süreci modeli önerilmiştir. Önerilerin bazılarıuygulanmaya konmuş ve ilk sonuçlar alınmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a software engineering process improvement study. Theliterature on software process improvement is reviewed. Then the currentdesign verification process at one of the Software Engineering Departments ofthe X Company, Ankara, Türkiye (SED) is analyzed. Static softwaredevelopment process metrics have been calculated for the SED based on arecently proposed approach. Some improvement suggestions have been madebased on the metric values calculated according to the proposals of that study.Besides, the author's improvement suggestions have been discussed with thesenior staff at the department and then final version of the improvements hasbeen gathered. Then, a discussion has been made comparing these twoapproaches. Finally, a new software design verification process model hasbeen proposed. Some of the suggestions have already been applied andpreliminary results have been obtained.