Aspergillus niger mediated a-hydroxylation of cyclic ketones
Aspergillus niger vasıtasıyla halkalı ketonların a-hidroksilasyonu
  1. Tez No: 199051
  2. Yazar: ELİFE ÖZLEM KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖGEL, PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: α -hidroksi keton, Aspergillus niger, biokatalizörler, Aspergillus niger, α -hydroxy ketones, whole cellbiocatalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Optikçe saf α -hidroksi ketonlar biyolojik olarak aktif olan bir çokdoğal üründe bulunan önemli yapılardır ve hidroksi grup genellikletekrar yönlendirme grubu olarak kullanır. Seçici aldol reaksiyonlarıbunlara örnek olarak verilebilir.Bu çalışmada, ketonların (1-indanon, 1-tetralon) seçicioksiklenmesiyle α -hidroksi ketonların (2-hidroksi indanon , 2-hidroksitetralon) her iki enantiomerininde sentezlenmesi için Aspergillus nigertürünün kullanılması araştırılmıştır.Ketonların indirgenmesi Aspergillus niger hücrelerinin değişikortamlarda çoğaltılmasıyla gerçekleştirilmiştir.A.niger'ın katalizör olarak kullanıldığı bütün hücre reaksiyonlarında(S)-2-hidroksi-1-tetralone, pH 5.0'te ve DMSO çözücülüğünde %87 e.e. ileelde edilmiştir. Buna ek olarak, (S)-2-hidroksi-1-indanone %33 e.e. ile pH8.0'de DMSO varlığında sentezlenirken, (R)-2-hidroksi-1-indanone %32e.e. ile pH 7.0'de DMSO varlığında sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chiral α -hydroxy ketones are important structural units in manynatural products, biologically active compounds and the hydroxyl grouphas frequently been used as a reagent directing group, such as for theselective elaboration of aldol products.In this work, enzymatic synthesis of both enantiomers of the α -hydroxy ketones (2-hydroxy indanone, 2-hydroxy tetralone) usingAspergillus niger by selective α-oxidation of ketones (1-indanone, 1-tetralone) was studied. The α-oxidation of ketones was carried out byusing whole cells of Aspergillus niger in different growth mediaA. niger whole cell catalyzed reactions afforded (S)-configurated 2-hydroxy-1-tetralone with %87 e.e. in DMSO at pH 5.0. In addition to this,while (S)-configurated 2-hydroxy-1-indanone with %33 e.e. in pH 8.0 (inDMSO) was synthesized, (R)-configurated-2-hyroxy-1-indanone with %32e.e. in pH 7.0 ( in DMSO) was synthesized.