Numerical and experimental investigation of flow through a cavitating venturi
Kavitasyonlu venturideki akışın sayısal ve deneysel incelenmesi
- Tez No: 199052
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavitasyon, Venturi, Çok Fazlı Akış, Hesaplamalı AkışkanlarMekaniği, Deneyselvii, Cavitation, Venturi, Multiphase Flow, Computational Fluid Dynamics, Experimentalv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZKAVİTASYONLU VENTURİDEKİ AKIŞIN SAYISAL VE DENEYSELİNCELENMESİYazıcı, BoraY. Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Hakkı TUNCERAğustos 2006, 122 sayfaKavitasyonlu venturiler, komplex vana ve ölçüm sistemleri kullanılmadan akışhatlarında debi kontrolü yapmak için kullanılabilecek en basit elemanlardandır.Hiçbir karmaşık elektronik sistem ve hareketli parça ihtiva etmezler. Bu basitlik,kavitasyonlu venturileri güvenilirliğini arttırarak askeri ve kritik endüstriyeluygulamalarda üstünlük sağlamaktadır. Bu avantajlarına ve geniş uygulamaalanlarına rağmen, arkalarındaki kompleks fizikten dolayı, venturilerinkarakteristikleri genelde deneysel olarak yapılan çalışmalardan elde edilmiştir.Askeri uygulamalarda sıkça kullanıldıklarından dolayı literatürde az sayıda belgeyeulaşılabilmektedir.Bu tez kapsamında, ticari akış çözücü olan FLUENT ile çeşitli kavitasyonlu venturigeometrileri iki boyutlu, iki boyutlu eksenel simetrik ve üç boyutlu olarakincelenmiştir. Akış çözümleyici programı doğrulamak için bir deneysel çalışmayapılmıştır. Böylece giriş açısı, çıkış açısı, boğaz uzunluğunun giriş çapına oranı veboğaz çapının giriş çapına oranı gibi parametrelerin Çıkış sabiti ve salınımdavranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir.vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNUMERICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FLOWTHROUGH A CAVITATING VENTURIYazıcı, BoraM.Sc., Department of Aerospace EngineeringSupervisor: Prof. Dr. İsmail Hakkı TUNCERAugust 2006, 122 pagesCavitating venturies are one of the simplest devices to use on a flow line to controlthe flow rate without using complex valve and measuring systems. It has no movingparts and complex electronic systems. This simplicity increases the reliability of theventuri and makes it a superior element for the military and critical industrialapplications. Although cavitating venturis have many advantages and many areas ofuse, due to the complexity of the physics behind venturi flows, the characteristics ofthe venturies are mostly investigated experimentally. In addition, due to theirmilitary applications, resources on venturi flows are quite limited in the literature.In this thesis, venturi flows are investigated numerically and experimentally. Twodimensional, two-dimensional axisymmetric and three dimensional cavitatingventuri flows are computed using a commercial flow solver FLUENT. Anexperimental study is then performed to assess the numerical solutions. The effectof the inlet angle, outlet angle, ratio of throat length to inlet diameter and ratio ofthroat diameter to inlet diameter on the discharge coefficient, and the oscillationbehavior of the cavitating bubble are investigated in details.iv