Analysis of polyphenol oxidase production by southern pine beetle associated fungi
Çam böceği ile ortak yaşam süren funguslarda polifenol oksidaz enzimi üretimi analizi
- Tez No: 199050
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRÜT BEGÜM ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polifenol oksidaz, katekol oksidaz, simbiyotik fungus, çamböceği, enzim üretimi.2, Polyphenol oxidase, catechol oxidase, symbiotic fungi, Southern PineBeetle (SPB), enzyme production.2
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada `Southern Pine Beetle' olarak anılan bir tür çam böceğiile ortak yaşam süren funguslarda polifenol oksidaz enzimi üretimi incelenmiştir.Farklı enzim inhibitörlerinin, indükleyici bileşiklerin ve sıcaklık, pH gibi deneyparametrelerinin enzim aktivitesi üzerine olan etkisi incelenmiş ve en yüksekpolifenol oksidaz aktivitesi 30ºC'de , pH 8.0'de ve enzim indükleyicisi olarak tannikasit kullanıldığında gözlemlenmiştir. Katekol oksidaz ve tyrosinaz inhibitörü olarakbilinen salisil hidroksamik asit ve p-kumarik asitleri aktiviteyi önemli ölçüdeazaltmıştır.Biyokimyasal karakterizasyon için enzim önce ultrafiltrasyon ilekonsantre edilmiş ve elektroforezdan sonra aktivite boyama çalışmaları yapılmıştır.E. peryii ve E. sp.A için polifenol oksidaz enzim türü aktivite boyaması ile katekoloksidaz olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, enzimin hidrokinona (p-difenol) karşıaktivitesinin katekoldan (o-difenol) daha fazla olduğu gözlenmiştir.1Enzimin Michealis-Menten kinetiğine uyduğu görülmüş, ve E. peryii için Kmve Vmax değerleri sırasıyla 10.72 mM hidrokinon ve 59.44 U/ml, E. sp.A için isesırasıyla 8.55 mM hidrokinon ve 73.72 U/ml olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two symbiotic fungi of Southern Pine Beetle (SPB),Entomocorticium peryii and Entomocorticium sp.A were evaluated in terms ofpolyphenol oxidase (PPO) production. The effect of different inhibitors, inducers andassay parameters such as temperature and pH on enzyme activity were investigatedand maximum PPO activity was observed at 30ºC, pH 8.0 and when tannic acid wasused as an inducer. Copper-chelator salicyl hydroxamic acid (SHAM) and p-coumaric acid, both indicated as inhibitors of tyrosinase and catechol oxidasesignificantly reduced the activity.For biochemical characterization studies, the enzyme was concentrated byultrafiltration. To determine type of the enzyme, activity staining after Native-PAGEwas carried out. Type of polyphenol oxidase produced by E. peryii and E. sp.A wasdetermined as catechol oxidase by activity staining. However higher activity wasobserved on hydroquinone (p-diphenol) rather than catechol (o-diphenol).1The enzyme obeys Michealis-Menten kinetics with K and V values beingm max10.72 mM hydroquinone and 59.44 U/ml for E. peryii and 8.55 mM hydroquinoneand 73.72 U/ml for E. sp.A respectively..