Paralellized architectures for low latency turbo structures
Düşük gecikmeli parelelleştirilmiş turbo yapılar
- Tez No: 199063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: yinelemeli cüzüm, birleşik kodlar, yumuşak çözümlemealgoritmaları, paralel işleme, cüzü m gecikmesi, bellek carpışması, turbo denkleştirme, örgü kodlanmış modülasyon, uzay zaman örgü kodlama, iterative decoding, concatenated codes, soft decision decoding al-gorithms, parallel processing, decoding latency, memory collision, turbo equal-ization, trellis coded modulation, space time trellis coding
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez calışmasında paralel işlemeye elverişli düşuk gecikmeli birleşik kodyapıları üneriyoruz. Paralel çözümlenebilir seri birleşik kodları (PCSBK) or-taya koyuyoruz. PCSBK' lar seri birleşik kodlar icin genel bir yapı ifade et-mektedir. Bu genel yapıyı kullanarak paralel çözümlenebilir seri birleşik konvo-lusyonel kodları (PCSBKK) üneriyoruz. PCSBKK' lar oldukşa düşuk gecikmesürelerine sahip olmakla birlikte seri birleşik konvolusyonel kodlar ile aynıperformansı güstermektedirler. Daha sonra aynı fikirden yola cıkarak paralelcüzümlenebilir turbo kodları (PCTC) tanıtıyoruz. PCTC' lar paralel birleşikkodlar işin genel bir yapı ifade etmektedirler. PCTC' lar klasik turbo kod-larla aynı performansı sergilemekte ve de turbo kodlara güre cok daha düşukcüzümlenme sürelerine sahiptirler.Onerilen kod yapılarında kullanılan mantığı, ürgü kodlanmış modü lasyona,turbo kanal denkleştirmeye ve uzay zaman ürgü kodlama yapılarına uyarla-yarak daha hızlı calışan iletişim sistemleri elde etmenin mü mkü n olduğunuda calışmalarımızda güstermekteyiz. Paralel cüzümleme işleminin gerşeklenmesiesnasında bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bellek carpışması bu sorunlarınen başta gelenlerinden birisidir. Bellek carpışmasını önlemek amacıyla yenibir serpiştirici yapısı üneriyoruz. Onerilen serpiştirici uniteleri, yaygın olarakkullanılan serpiştiricilere benzer performans güstermekte ve ek olarak bellekcarpışma sorununu engellemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we present low latency general concatenated code structuressuitable for parallel processing. We propose parallel decodable serially con-catenated codes (PDSCCs) which is a general structure to construct manyvariants of serially concatenated codes. Using this most general structure wederive parallel decodable serially concatenated convolutional codes (PDSC-CCs). Convolutional product codes which are instances of PDSCCCs arestudied in detail. PDSCCCs have much less decoding latency and show al-most the same performance compared to classical serially concatenated con-volutional codes. Using the same idea, we propose parallel decodable turbocodes (PDTCs) which represent a general structure to construct parallel con-catenated codes. PDTCs have much less latency compared to classical turbocodes and they both achieve similar performance.We extend the approach proposed for the construction of parallel decod-able concatenated codes to trellis coded modulation, turbo channel equaliza-tion, and space time trellis codes and show that low latency systems can beconstructed using the same idea. Parallel decoding operation introduces newivproblems in implementation. One such problem is memory collision which oc-curs when multiple decoder units attempt accessing the same memory device.We propose novel interleaver structures which prevent the memory collisionproblem while achieving performance close to other interleavers.