An evolutionary algorithm for multiple criteria problems
Çok kriterli problemler için evrimci bir algoritma
  1. Tez No: 199066
  2. Yazar: BANU SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Evrimci Algoritmalar, Çok Amaçlı En İyileme, Çok Amaçlı Birleşi En İyileme, Multi-objective Evolutionary Algorithms, Multi-objectiveOptimization, Multi-objective Combinatorial Optimization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tezde çok amaçlı sürekli ve birleşi en iyileme problemlerinin Pareto sınırınayaklaşmak için evrimci bir algoritma geliştirdik. Algoritma çözümler kümesini,Pareto sınıra doğru ilerletmeye ve iyi bir yayılım sağlamak için Pareto sınırıboyunca dağıtmaya çalışmaktadır. Her çözümün uygunluk değeri Tchebycheffuzaklık ölçüsü ve baskın olmayan sıralama yaklaşımı ile hesaplanmaktadır. Herçözüm Tchebycheff uzaklık ölçüsüne göre kendisi için en uygun ağırlıkları seçer.Başlangıç kümesine konulan bazı kaliteli çözümler ve kalabalıklık ölçüsü deyeterli sonuçlar almak için yardımcı olur.Evrimci algoritmamızın performansını test etmek için bazı sürekli ve birleşiproblemlerini kullandık. Literatürden alınan sürekli test problemleri evrimcialgoritmaların ilgilenmesi gereken özel zorluklara sahiptir. Algoritmamızın buproblemler üzerindeki deneysel sonuçları verilmiştir.Üzerinde çalıştığımız birleşi problemlerinden biri çok amaçlı sırt çantasıproblemidir. Literatürde bu problem için verilen test verisi üzerinde deney yaptık.İki tane iki amaçlı p merkez üssü yerleştirme problemi üzerinde çalıştık ve buproblemlerin Pareto sınırına yaklaşmak için evrimci bir algoritma önerdik.Algoritmamızın performansını Türk Posta Sistemi (PTT) verisi (TPDS), AP(Avustralya Postası) ve CAB (ABD Sivil Havacılık Kurulu) verileri üzerindedenedik.Bu tezin temel katkısı çok kriterli evrimci bir algoritma geliştirme ve onu çokkriterli sürekli ve birleşi en iyileme problemlerine uygulama alanındadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we develop an evolutionary algorithm for approximating the Paretofrontier of multi-objective continuous and combinatorial optimization problems.The algorithm tries to evolve the population of solutions towards the Paretofrontier and distribute it over the frontier in order to maintain a well-spreadrepresentation. The fitness score of each solution is computed with a Tchebycheffdistance function and non-dominating sorting approach. Each solution chooses itsown favorable weights according to the Tchebycheff distance function. Someseed solutions at initial population and a crowding measure also help to achievesatisfactory results.In order to test the performance of our evolutionary algorithm, we use somecontinuous and combinatorial problems. The continuous test problems taken fromthe literature have special difficulties that an evolutionary algorithm has to dealwith. Experimental results of our algorithm on these problems are provided.One of the combinatorial problems we address is the multi-objective knapsackproblem. We carry out experiments on test data for this problem given in theliterature.We work on two bi-criteria p-hub location problems and propose an evolutionaryalgorithm to approximate the Pareto frontiers of these problems. We test theperformance of our algorithm on Turkish Postal System (PTT) data set (TPDS),AP (Australian Post) and CAB (US Civil Aeronautics Board) data sets.The main contribution of this thesis is in the field of developing a multi-objectiveevolutionary algorithm and applying it to a number of multi-objective continuousand combinatorial optimization problems.