Solution to multi-objective hub location problem using evolutionary algorithms-An application to PTT network
Çok amaç fonksiyonlu merkez üssü yer seçimi probleminin evrimsel algoritmalar kullanarak çözümü-PTT ağına uygulama
- Tez No: 167143
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN SEPİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Merkez Üssü Yer Seçimi, Çok Amaç Fonksiyonlu Optimizasyon, Evrimsel Algoritmalar, Hub Location, Multi-objective Optimization, Evolutionary Algorithms IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ÇOK AMAÇ FONKSİYONLU MERKEZ ÜSSÜ YER SEÇİMİ PROBLEMİNİN EVRİMSEL ALGORİTMALAR KULLANARAK ÇÖZÜMÜ - PTT AĞINA UYGULAMA Çamlar, Onur M.S., Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Canan Sepil Aralık 2005, 123 sayfa Bu çalışmada PTT için, ilk kez Çetiner (2003) tarafından tespit edilen, merkez üssü yer seçimi problemi ele alınmış ve merkez üslerinin seçiminde birden fazla karar kriterinin kullanılması önerilmiştir. Problem için yazılan matematiksel model çok büyük olduğu için çözüm safhasında sezgisel yöntemler kullanılmıştır. Bu yapılırken, ilk önce NSGA-ıı ve SPEA2 adlı iki algoritma değişik merkez üssü yer seçimi problemlerinde test edilmiş ve daha iyi performans gösteren algoritma PTT probleminin çözülmesi sırasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION TO MULTI-OBJECTIVE HUB LOCATION PROBLEM USING EVOLUTIONARY ALGORITHMS - AN APPLICATION TO PTT NETWORK Çamlar, Onur M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Canan Sepil December 2005, 123 pages In this study, we consider the hub location problem of PTT, first realized by Cetiner (2003), and propose the evaluation of multiple decision criteria while locating hubs. Since the mathematical model for the problem is too large to be solved, we utilize heuristic methods in the solution procedure. While doing this, we first test two algorithms, NSGA-II and SPEA2, on different hub location problems and use the algorithm with better performance while solving the PTT problem.