Characterization of steel microstructures by magnetic Barkhausen noise technique
Çelik içyapılarının manyetik Barkhausen gürültüsü yöntemi ile karakterizasyonu
- Tez No: 199067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL HAKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Barkhausen Gürültüsü, İçyapı, Tane büyüklüğü, Su Verme, Temperlemev, Magnetic Barkhausen Noise, Microstructure, Grain Size, Quenching, Temperingiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezin amacı Manyetik Barkhausen Gürültüsü (MBG) tekniğinin su verilmişve temperlenmiş düşük alaşımlı çeliklerin ve de tavlanmış düşük karbonluçeliklerin iç yapılarının karakterizasyonu için kullanılabilme olasılığınıincelemektir. Çeliklerde tane boyutunun MBG yöntemi ile tayini için ferrit içeriğiçok yüksek SAE 1010 çeliği kullanılmıştır. Numuneler farklı sıcaklık ve zamanvaryasyonlarında östenitlendikten sonra fırında soğutulmuştur. Metalografikinceleme ile numunelerde ortalama ferrit tane boyutu ölçülmüştür. Numunelerinmanyetik parametreleri ticari bir MBN sistemi ile ölçülmüştür. İçyapıdaki ferrittaneleri irileştikçe Barkhausen zıplamaları birim hacimdeki tane sınırıyoğunluğuna bağlı olarak azalmakta ve zayıf manyetik gürültü sinyallerineneden olmaktadır. Ortalama tane büyüklüğü ile MBN sinyalleri arasındabelirgin bir ilişki gözlemlenmiştir. Su verilmiş ve temperlenmiş yapılarıkarakterize etmek için SAE 4140, 5140 ve 1040 çelikleri kullanılmıştır. Benzerşekilde östenitlenip su verilen numuneler 200oC ve 600oC aralığındatemperlenmiştir. İç yapı metalografik inceleme ve sertlik ölçümleriylekarakterize edilmiştir. Temperleme sıcaklığı arttıkça Barkhausen aktivitesi,yumuşayan martensitik yapıda domen duvarlarının daha kolay hareketedebilmesi sayesinde artmaktadır. Bu çalışma MBG tekniğinin martensitik vetavlanmış çeliklerin içyapılarını değerlendirmek için uygun bir yöntem olduğunugöstermiştir.
Özet (Çeviri)
This aim of this thesis is to examine the possibility of using MagneticBarkhausen Noise (MBN) technique in characterizing the microstructures ofquenched and tempered low alloy steels as well as annealed low carbonsteels. To determine the average grain size by MBN, SAE 1010 steelconsisting of dominantly ferrite was used. The specimens were slowly cooledin the furnace after austenitizing at different time and temperature variations.By metallographic examination the average ferrite grain size of specimens wasdetermined. The magnetic parameters were measured by a commercial MBNsystem. With increasing ferrite grain size, the magnetic Barkhausen jumpscaused by the microstructure were decreased due to the reduction in grainboundary density per unit volume. A clear relationship has been observedbetween average grain size and the magnetic Barkhausen noise signals. SAE4140, 5140 and 1040 steels were used to characterize the microstructures ofquenched and tempered specimens. After austenitizing and quenchingidentically, the specimens were tempered at various temperatures between200oC and 600oC. Formation of the desired microstructures was ensured bymetallographic examinations and hardness measurements. The results showthat as tempering temperature increases the Barkhausen activity increasesdue to the enhancement of domain wall displacement with softening of themartensite. It has been shown that MBN is a powerful tool for evaluating themicrostructures of martensitic and annealed steels.