Effect of welding parameters on the susceptibility to hydrogen cracking in line pipe steels in sour environments
Ekşi petrol ortamlarında kullanılan çeliklerin hidrojen çatlamalarına karşı hassasiyetlerinde kaynak parametrelerinin etkisi
- Tez No: 199069
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekşi petrol ortamlarında hidrojen tetikli çatlamalar, hidrojen çatlakları, API X-65 çeliklerin korozyonu.v, Hydrogen induced cracking in sour petroleum environment, hydrogen cracks, corrosion of API X-65 steels.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada petrol hatlarında kullanılan kaynaklı çeliklerin ekşi petrolortamlarındaki hidrojen tetikli çatlama davranışları incelendi. Ekşi petrolortamını simüle etmek için NACE TM0284-2003 standardındaki deneydüzeneği kullanıldı.Boruların üretimi esnasında kullanılan kaynak parametrelerinin hidrojen tetikliçatlamaya karşı davranışlarını incelemek amacıyla farklı ısı girdilerindekaynaklar yapıldı. Kaynaklar için iki farklı API X-65 çeliği kullanıldı. Kaynaklıbölgelerden alınan numuneler deney düzeneğinde test edildi. Numunelermetalografik olarak incelendi. Çatlak boyları bilgisayar programı ile ölçüldü.Elde edilen sonuçlar metalurjik parametreler ve kaynak parametreleriaçısından incelendi.ivBu araştırmadan elde edilen sonucu, boru üretiminde kullanılan çeliklerinmetalurjik parametrelerinin hidrojen tetikli çatlama davranışlarına karşıetkisinin kaynak parametrelerinden daha önemli olduğu şeklinde genellemekmümkündür. Çeliklerin kimyasal kompozisyonları ve içyapı tanebüyüklüklerinin hidrojen tetikli çatlama üzerinde doğrudan etkili olduğugösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, hydrogen induced cracking (HIC) behavior of welded steelsused in petroleum lines under sour petroleum environments wasinvestigated. The testing environment in NACE TM0284-2003 standard wasused in order to simulate sour petroleum environment.In order to investigate behavior of welding parameters, used in pipeproduction, on HIC, welds were done with different line energies. Twodifferent API X-65 steels were used in welding operations. The specimenstaken from welded zones were tested in testing environment. The specimenswere examined metallographically. Crack lengths were measured with acomputer program. The results obtained were discussed in view ofmetallurgical and welding parameters aspects.ivThe result obtained from this investigation led to a general conclusion that,the metallurgical parameters of steels used in pipe production were moreimportant than welding parameters regarding their effect on HIC. It wasshown that the composition and microstructural grain size of steels were indirect relation to HIC.