Output voltage control of a four-leg inverter based three-phase UPS by means of stationary frame resonant filter banks
Durağan koordinatlarda rezonans süzgeç bankası kullanarak dört bacaklı evirici tabanlı üç fazlı KGK´nın çıkış gerilim denetimi
  1. Tez No: 199090
  2. Yazar: EYYUP DEMİRKUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MASUM HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç faz, dört bacak, dört iletken, evirici, darbe genişlikmodülasyonu (PWM), uzay vektörü, rezonans süzgeç, durağan koordinatlar, gerilimdenetimi, THD, KGK, doğrultucu, etkin sönümlendirme, anahtarlama kayıpları, SVPWM, Three-phase, four-leg, four-wire, inverter, PWM, space vector, resonantfilter, stationary frame, voltage control, THD, UPS, rectifier, active damping, switching loss, SVPWM
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Dört bacaklı eviricili, üç-fazlı, transformatörsüz bir kesintisiz güç kaynağının (KGK)çıkış gerilimini yüksek başarımla denetleyen bir yöntem geliştirilmiştir. Yöntemdegerilim çevrimi kullanılmakta ve çıkış gerilimi, durağan eksen takımında temelbileşen ve harmonik rezonans süzgeçleri ile denetlenmektedir. Kondansatör akımıgeribeslemesi kullanılarak etkin sönüm oluşturulmakta ve çıkış gerilimi dinamikbaşarımı iyileştirilmektedir. Doğrusal ve doğrusal olmayan yükler, dengeli vedengesiz yükleme koşulları incelenmiştir. KGKnın kararlı hal ve dinamik başarımıayrıntılı incelenmiştir. Basit ve yüksek başarımlı skaler bir darbe genişlikmodülasyon (DGM) yöntemi geliştirilip uygulanmıştır. Denetim ve DGMyöntemlerinin başarımı teori, bilgisayarla benzetim ve deneysel çalışmalarladoğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A method for high performance output voltage control of a four-leg inverter basedthree-phase transformerless UPS is proposed. Voltage control loop is employed andthe method employs stationary frame resonant filter controllers for the fundamentaland harmonic frequency components. A capacitor current feedback loop providesactive damping and enhances the output voltage dynamic performance. Thecontroller design and implementation details are given. Linear and nonlinear loadsfor balanced and unbalanced load operating conditions are considered. The steady-state and dynamic performance of the UPS are investigated in detail. A scalar PWMmethod with implementation simplicity and high performance is proposed andimplemented. The control and PWM methods are proven by means of theory,simulations, and experiments.