ISAR imaging and motion compensation
ISAR görüntüleme ve hız etkisinin yok edilmesi
  1. Tez No: 199091
  2. Yazar: TALİP KÜÇÜKKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLBİN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yapay Ağız Açıklıklı Radar, ISAR ile Görüntü Oluşturma, Hareket Etkisinin Yok Edilmesi, Menzil ve Doppler İzleme, Zaman-Frekans TabanlıYöntemle Hareket Etkisinin Yok Edilmesi, Inverse Synthetic Aperture Radar, ISAR Image Generation, MotionCompensation, Range and Doppler Tracking, Time-Frequency Based MotionCompensation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ters Yapay Ağız Açıklıklı Radar (ISAR) görüntüleme sistemleri göz önündebulundurulduğunda, hedeflerin sergilemiş oldukları hareketler Öteleme Hareketi veDönüş Hareketi şeklinde iki ana sınıf altında toplanabilmektedirler. Az miktarda birdönüş hareketi, ISAR sistemlerindeki yapay ağız açıklığının elde edilebilmesibakımından gereklidir. Öte yandan, bütün öteleme hareketleri ve büyük miktarlardagerçekleşen dönüş hareketleri ISAR görüntülerindeki kaliteyi olumsuz yöndeetkilemektedir. Hareket telafisi teknikleri, hedefin hareketinden kaynaklanan ISARgörüntüsü bozulmalarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadırlar.Bu tezde ilk olarak, hem alışılagelmiş Fourier tabanlı, hem de Zaman-Frekans tabanlıteknikler kullanılarak ISAR görüntülerinin ne şekilde elde edileceği ile ilgili olarakyapılan çalışmalara yer verilmiştir. Öteleme hareketinin ISAR görüntüleri üzerindekietkilerinin yok edilmesi ile ilgili olarak ortaya koyulan standart adımlar, Menzilİzleme ve Doppler İzleme, irdelenmiştir. Menzil İzleme amacına yönelik olarakÇapraz-İlinti metodu kullanılarak bir takım çalışmalar yapılmıştır. Doppler İzlemeamacına yönelik olarak da Baskın Yansıtıcı Mantık Düzeni (Algoritması) elealınarak bazı çalışmalar yapılmıştır. Son olarak da Zaman-Frekans tabanlı olarakhareket etkisinin yok edilmesine yönelik olarak ortaya konulan yöntem ile ilgili bazıçalışmalar yapılmış ve elde edilen sonuçlar alışılagelmiş hareket telafisi yöntemlerinsonuçları ile kıyaslanmıştır.Hareket etkisinin yok edilmesi ile ilgili adımlar, oluşturulan benzeşim verilerilerineuygulanarak irdelenmiştir. Kullanılan benzeşim verilerinin üretilmesinde frekans-adımlı dalga tipleri kullanılmıştır. Hareket etkisinin yok edilmesi anlamında sadecebaşarılı sonuçlara değil, aynı zamanda kötü durum incelemelerini ve seçilenyöntemlerin eksikliklerini, zayıflıklarını vurgulayan örneklere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Inverse Synthetic Aperture Radar (ISAR) systems the motion of the target can beclassified in two main categories: Translational Motion and Rotational Motion. Asmall degree of rotational motion is required in order to generate the syntheticaperture of the ISAR systems. On the other hand, the remaining part of the target?smotion, that is any degree of translational motion and the large degree of rotationalmotion, degrades ISAR image quality. Motion compensation techniques focus oneliminating the effect of the targets? motion on the ISAR images.In this thesis, ISAR image generation is discussed using both Conventional FourierBased and Time-Frequency Based techniques. Standard translational motioncompensation steps, Range and Doppler Tracking, are examined. Cross-correlationmethod and Dominant Scatterer Algorithm are employed for Range and Dopplertracking purposes, respectively. Finally, Time-Frequency based motioncompensation is studied and compared with the conventional techniques.All of the motion compensation steps are examined using the simulated data. Steppedfrequency waveforms are used in order to generate the required data of thesimulations. Not only successful results, but also worst case examinations and lack ofalgorithms are also discussed with the examples.