Design of a single-phase full-bridge diode rectifier power factor corrector educational test system
Tek fazlı, tam köprü diyotlu doğrultucu için güç katsayısı düzeltici eğitim test sistemi tasarımı
  1. Tez No: 199089
  2. Yazar: TEOMAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç katsayısı düzenleme, pasif filtre uygulamaları, aktif PFC kontrolyöntemleri, Power Factor Correction, passive filter methods, active PFC controltopologies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tezde, yaygın olarak kullanılan güç katsayısı düzeltmeli tek faz tam köprü diyotludoğrultucuların güç kalitesi özelliklerini incelemek için eğitim test seti tasarlanmış vegerekli test düzenekleri geliştirilmiştir. Eğitim amaçlı olarak da kullanılabilecek busistem tek fazlı diyotlu doğrultucular için aktif ve pasif çözümleri içermektedir. Pasifçözümler olarak DC tarafa yerleştirilen endüktans filtre ile tuzak filtre yöntemleriincelenmiş ve kullanılmıştır. Aktif yöntem olarak tek anahtarlı gerilim yükselticidönüştürücü devresi kullanılmıştır. Yapılan bütün uygulamalar için teorik ve bilgisayarbenzeşimine dayanan analizler, donanımsal olarak gerçekleştirilmiş ve üzerinde ölçümleralınabilecek seviyeye getirilmiştir. Aktif güç katsayısı düzeltici devresinde çeşitli denetimyöntemleri uygulanmış ve karşılaştırılmıştır. Geliştirilen eğitim seti lisans ve lisansüstügüç elektroniği derslerinde güç kalitesi ile ilgili inceleme uygulamalarında kullanılabilirniteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis an educational test bench for studying the power quality attributes of thecommonly used single-phase full-bridge diode rectifiers with power factor correction(PFC) circuits is designed and tested. This thesis covers the active and passive powerfactor correction methods for single-phase bridge rectifier. Passive filtering approachwith dc side inductor and tuned filter along with active filtering approach via single-switch boost converter is considered. Analysis, simulation, and design of a single phaserectifier and PFC circuits is followed by hardware implementation and tests. In the activePFC approach, various control methods is applied and compared. The educational benchis aimed to useful for undergraduate and graduate power electronics course, powerquality related laboratory studies.