Millimeter wave MMIC amplifier linearization by predistortion
Ön bozunum ile milimetrik dalga MMIC yükselteci doğrusallaştırması
- Tez No: 199092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MMIC yükselteç, ön bozunum, doğrusallaştırma, MMIC amplifier, predistortion, linearization
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çağdaş milimetrik dalga uygulamalarında MMIC teknolojisi kullanılmaktadır.Endüstriyel ve askeri uygulamalardaki genlik ve faz doğrusallığı gereksinimlerideğerledirildiğinde yükselteçlerin doğrusal performanslarının arttırılması ihtiyacıdoğmaktadır. Yükselteç doğrusallaştırması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bu tez kapsamında, analog ön bozunum tekniğinin özel bir kullanımı olan ?kendikendine sönümleme? yöntemi ile 35 GHz te çalışan bir MMIC yükselteçdoğrusallaştırması yapılmıştır. Doğrusallaştırılması istenilen yükselteç önbozunumdevresi tasarımında da kullanıldığından; yöntem, ?kendi kendine sönümleme?olarak adlandırılmıştır.Tezde, yükselteç, güç bölücü ve birleştirici devre tasarımları ve analog önbozunumdoğrusallaştırıcı tasarımı içerilmektedir. Tasarlanan doğrusallaştırma devresi vedevre elemanlarının devre şemaları çizilerek devre şeması etkilerideğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
For millimeter wave applications, MMIC is the best contemporary technology.Considering the requirements of the commercial and military applications onamplitude and phase linearity, it is necessary to reduce the nonlinearity of theamplifiers. There are several linearization techniques that are used to reduce thenonlinearity effects. In the context of the thesis, a special analog predistortiontechnique that is called ?self cancellation scheme? is used to linearize a 35GHzMMIC amplifier. The amplifier to be linearized is used in the design of thepredistorter, that is why it is called self cancellation.This thesis contain the design of the amplifier, lumped element power divider andcombiner circuits, and the complete analog predistortion linearizer. Layouts oflinearizer system and its components are prepared and layout effects are taken intoaccount.