Magnezyum alaşımı AZ91 in pH 7 deki korozyon davranışının elektrokimyasal impedans spektroskopisi yöntemiyle araştırılması
Analysis of the corrosion behavior of alloy AZ91 by electrochemical impedance spectroscopy technique at pH 7
- Tez No: 199119
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum alaşımları, AZ91, korozyon, impedans, Magnesium alloys, AZ91, corrosion, impedance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ivMagnezyum Alaşımı AZ91'in pH 7'deki Korozyon DavranışınınElektrokimyasal İmpedans SpektroskopisiYöntemiyle AraştırılmasıGizem ÇeliktenÖZETAZ91 alaşımının pH 7'de H3PO4 / KOH ile tamponlanmış K2SO4çözeltilerindeki elektrokimyasal reaksiyon karakteristikleri Elektrokimyasal İmpedansSpektroskopisi ( EIS ) tekniği ile analiz edilmiştir. AZ91 alaşımının korozyon direncibüyük ölçüde alaşım yüzeyinde oluşan kompozit tabakadaki koruyucu Al2O3.xH2O'cazengin kısmın kararlılığına bağlıdır. Alaşım yüzeyinde oksit tabakasının bozunumuesas olarak matris katı çözelti fazında oluşmaktadır. Orta frekans kapasitif luplarınınbüyük ölçüde Al2O3.xH2O'ca zengin kısmın varlığında katı oksit fazındaki taşınımsüreçlerinden kaynaklandığı görülmüştür. Alaşım yüzeyindeki kompozit oksit yapıdaAl2O3.xH2O'ca zengin kısmın eksikliğinde ise bu lupların oksit filminin bozunanbölgelerindeki Mg+ iyon konsantrasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Düşükfrekans luplarının yüzeyde koruyucu bir tabaka olmadığı durumlarda ilgili türlerinyüzeye adsorbsiyonu sonucu oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vAnalysis of the Corrosion Behavior of Alloy AZ91By Electrochemical Impedance Spectroscopy TechniqueAt pH 7Gizem CeliktenSUMMARYThe EIS technique was used to analyze the electrochemical reaction behavior ofAlloy AZ91 in H3PO4 / KOH buffered K2SO4 solution at pH 7. The corrosion resistanceof Alloy AZ91 was directly related with the stability of Al2O3·xH2O rich part of thecomposite oxide / hydroxide layer on the alloy surface. The break down of the oxidelayer was estimated to occur mainly on the matrix solid solution phase in Alloy AZ91.The medium frequency capacitive loop arose from the relaxation of mass transport inthe solid oxide phase in the presence of Al2O3·xH2O rich part and from Mg+ ionconcentration within the broken area in the absence of Al2O3·xH2O rich part in thecomposite oxide structure on the alloy surface. It?s seen that the low frequencyinductive loops are formed when there?s no protective film on the surface as the resultof the absorbsion of the related species to the surface.